Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Barszcz buraczany - szybki

dodany 02.03.2010 13:00 przez adrianbogacki

rodzaj dania: zupy

kuchnia: Inne

trudność: łatwe

Składniki:
buraki około 1,5 kg
cebula mała
czosnek 3 ząbki
liść laurowy, 2 duże liście
ziele angielskie 4 ziarna
sól
cukier biały kryształ
ocet spirytusowy 10% lub sok z cytryny
czarny pieprz mielony
majeranek
4 suszone grzyby
bulion w kostkach: warzywny lub z kury
odrobina cynamonu w lasce około 2 cm
1 goździk

Przygotowanie:
Buraki myjemy i gotujemy nieobrane do miękkości. Możemy zapiec w piekarniku owinięte w folię aluminiową. (Dla osób zabieganych: Oczyszczone buraki surowe, szatkujemy za pomocą robota kuchennego zalewamy zimna wodą dalej postępujemy jak niżej). Obieramy i szatkujemy na tarce o grubych oczkach. Zalewamy poszatkowane buraki około 3 litrami zimnej wody, dodajemy kostki rosołowe w ilości na 1 litr wody. Dodajemy ziarna ziela angielskiego, liście laurowe, suszone grzyby, przesmażoną na maśle cebulę i odrobinę soli około płaskiej łyżeczki, majeranek, posiekany i przesmażony czosnek około 4 duże ząbki, resztę przypraw. Wszystko doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień do minimum tak jak byśmy gotowali rosół. Gotujemy około 30 minut. Doprawiamy: cukrem, octem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gotujemy na małym ogniu 10 minut. Przecedzamy przez sito i podajemy.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl