Zielone jajka z szynką

Zielone jajka z szynką
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Janella Purcell

Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 9)
Trudność:
łatwe

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Zagotować wodę. Dodać szczyptę soli. Zioła i szpinak wrzucić do wrzątku na 2 minuty. Odcedzić, opłukać zimną wodą i osuszyć. Zmiksować na gładką masę. W rondelku podgrzać szalotki, ocet, białe wino, liść laurowy i pieprz. Odparować, aż zostaną 2/3 płynu. Stopić masło. Sklarować je. Do odparowanego sosu dodać żółtka. Ubijać, aż powstanie piana. Podgrzewać na małym płomieniu ciągle ubijając. Należy uważać, żeby żółtka się nie ścięły. Mieszając wlać stopione masło. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.W średnim garnku zagotować wodę na jajka. Wsypać szczyptę soli, wlać ocet. Przygotować grzanki z chleba z masłem. Delikatnie rozbić jajka tuż nad powierzchnią wody. Gotować przez 3 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową. Osuszyć na papierowym ręczniku. Na grzance ułożyć plaster szynki i dwa jajka. Dodać zioła do sosu. Przybrać nim jajka. Rukolę skropić oliwą. Ułożyć kilka listków na talerzu.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE