Bill Granger

Zupa warzywna z fasolą i kaszą jęczmienną


Przepis z programu Wakacje Billa
trudność: brak
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia australijska

Zupa warzywna z fasolą i kaszą jęczmienną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

115 g kaszy jęczmiennej

1 cebula

pokrojona w kosteczkę

2 cukinie

pokrojone w kostkę

2 ziemniaki

pokrojone w kostkę

2 rozgniecione ząbki czosnku

pęczek boćwiny

pokrojonej drobno

1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego

400 g fasoli cannellini z puszki

opłukanej

200 g fasolki szparagowej

pokrojonej

85 g zielonego groszku (świeżego lub z mrożonki)

sól morska

pieprz

 

 

Przygotowanie:


Wsypać kaszę do dużego rondla, zalać zimną wodą i zagotować. Zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu 45 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą i dobrze odsączyć, odstawić na później.
W dużym rondlu z grubym dnem rozgrzać na średnim ogniu oliwę. Włożyć cebulę, smażyć 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Włożyć cukinię, ziemniaki, czosnek i boćwinę, smażyć kolejne 5 minut, mieszając. Wlać wywar oraz litr wody, zagotować. Zmniejszyć płomień i gotować na bardzo małym ogniu 20 minut. Dodać fasolę, gotować kolejne 20 minut. Włożyć kaszę, fasolkę szparagową i groszek, gotować na wolnym ogniu 5-10 minut, aż groszek i fasolka zmiękną. Przyprawić solą i pieprzem, przed podaniem posypać tartym parmezanem.

powrót

Podobne przepisy

Krem pomidorowo–soczewicowy
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie
Zupa chałwowa z domowymi sezamkami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Minestrone z pastą z bazylii i z pecorino
Przepis z programu Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska
Pikantna zupa z ananasa z rozmarynem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Fińska grochówka
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.