Delia  Smith

Smażony ser halloumi z sosem winegret z limetką i kaparami


Przepis z programu Delia na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Smażony ser halloumi z sosem winegret z limetką i kaparami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

ser halloumi

czubata łyżeczka pełnoziarnistej musztardy

duży

posiekany ząbek czosnku

skórka otarta z limonki lub cytryny

oraz jej sok

łyżka świeżej

posiekanej kolendry lub natki

czubata łyżka kaparów

łyżka białego octu winnego

2 łyżki oliwy z oliwek

 

 

Przygotowanie:


Ser pochodzi z Cypru. Osączamy go z zalewy i kroimy na plastry, które dokładnie obtaczamy w 2 łyżkach przyprawionej solą i pieprzem mąki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin. Plastry sera kładziemy na gorącym tłuszczu. Smażymy je przez minutę, obracamy i smażymy minutę na drugiej stronie.
W tym czasie robimy sos. Mieszamy musztardę, czosnek, skórkę i sok z limonki, kolendrę i kapary. Wlewamy ocet i oliwę. Doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem i mieszamy.
Przyrumienione plasterki sera osączamy na papierowym ręczniku i polewamy sosem.

powrót

Podobne przepisy

Ziemniaczano-krabowe placuszki rosti
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Gołąbki z podbiału
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Gołąbki
Racuchy ze śliwkami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Placki i placuszki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sajgonki
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Poczštki (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.