Annabel  Langbein

Pissaladiere z kiełbaskami, pomidorkami i oliwą


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Pissaladiere z kiełbaskami, pomidorkami i oliwą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

ciasto:

2 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

2/3 szklanki letniej wody

1/3 szklanki oliwy



dodatki:

4 duże czerwone cebule pokrojone w półplasterki

2 posiekane ząbki czosnku

1 posiekana czerwona papryczka chili

1 łyżka posiekanych listków świeżego tymianku

¼ szklanki oliwy

250 gramów pomidorków czereśniowych

1 szklanka wypestkowanych oliwek Kalamata

3 kiełbaski z surowego mięsa z koprem włoskim

sól i świeżo mielony pieprz



Przygotowanie:

Mąkę, proszek i sól wsypać do miski. Dodać wodę wymieszaną z oliwą. Zagnieść ciasto. Jeśli się za bardzo klei, dodać mąki. Miskę przykryć, wstawić do lodówki. Cebulę, czosnek, chili, część tymianku dusić na oliwie przez 20 minut. Doprawić solą. Pomidorki przekroić na pół, wycisnąć z nich pestki. Piekarnik rozgrzać do 220 °C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość blaszki. Z każdej strony zawinąć krawędzie, żeby powstał wyższy brzeg. Nałożyć równo podduszoną cebulę. Ułożyć pomidorki, wyjęte z osłonek i podzielone na kawałki kiełbaski, oliwki, posypać tymiankiem, solą i pieprzem. Piec pół godziny. Podawać od razu lub na zimno.



powrót

Podobne przepisy

Jajecznica po francusku
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pieczony pasternak z glazurą z syropu klonowego i musztardy
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Groszek po francusku
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pełnoziarniste pancakes z owocami
Ewa Chodakowska
Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Bułka z farszem na przekąskę
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.