Annabel  Langbein

Pissaladiere z kiełbaskami, pomidorkami i oliwą


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Pissaladiere z kiełbaskami, pomidorkami i oliwą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

ciasto:

2 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

2/3 szklanki letniej wody

1/3 szklanki oliwy



dodatki:

4 duże czerwone cebule pokrojone w półplasterki

2 posiekane ząbki czosnku

1 posiekana czerwona papryczka chili

1 łyżka posiekanych listków świeżego tymianku

¼ szklanki oliwy

250 gramów pomidorków czereśniowych

1 szklanka wypestkowanych oliwek Kalamata

3 kiełbaski z surowego mięsa z koprem włoskim

sól i świeżo mielony pieprz



Przygotowanie:

Mąkę, proszek i sól wsypać do miski. Dodać wodę wymieszaną z oliwą. Zagnieść ciasto. Jeśli się za bardzo klei, dodać mąki. Miskę przykryć, wstawić do lodówki. Cebulę, czosnek, chili, część tymianku dusić na oliwie przez 20 minut. Doprawić solą. Pomidorki przekroić na pół, wycisnąć z nich pestki. Piekarnik rozgrzać do 220 °C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość blaszki. Z każdej strony zawinąć krawędzie, żeby powstał wyższy brzeg. Nałożyć równo podduszoną cebulę. Ułożyć pomidorki, wyjęte z osłonek i podzielone na kawałki kiełbaski, oliwki, posypać tymiankiem, solą i pieprzem. Piec pół godziny. Podawać od razu lub na zimno.



powrót

Podobne przepisy

Kanapki z pieczarkami i szynką
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Fasola z alaski
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Fondue
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
Proziaki lub fajarcarze
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.