Annabel  Langbein

Pissaladiere z kiełbaskami, pomidorkami i oliwą


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Pissaladiere z kiełbaskami, pomidorkami i oliwą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

ciasto:

2 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

2/3 szklanki letniej wody

1/3 szklanki oliwy



dodatki:

4 duże czerwone cebule pokrojone w półplasterki

2 posiekane ząbki czosnku

1 posiekana czerwona papryczka chili

1 łyżka posiekanych listków świeżego tymianku

¼ szklanki oliwy

250 gramów pomidorków czereśniowych

1 szklanka wypestkowanych oliwek Kalamata

3 kiełbaski z surowego mięsa z koprem włoskim

sól i świeżo mielony pieprz



Przygotowanie:

Mąkę, proszek i sól wsypać do miski. Dodać wodę wymieszaną z oliwą. Zagnieść ciasto. Jeśli się za bardzo klei, dodać mąki. Miskę przykryć, wstawić do lodówki. Cebulę, czosnek, chili, część tymianku dusić na oliwie przez 20 minut. Doprawić solą. Pomidorki przekroić na pół, wycisnąć z nich pestki. Piekarnik rozgrzać do 220 °C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość blaszki. Z każdej strony zawinąć krawędzie, żeby powstał wyższy brzeg. Nałożyć równo podduszoną cebulę. Ułożyć pomidorki, wyjęte z osłonek i podzielone na kawałki kiełbaski, oliwki, posypać tymiankiem, solą i pieprzem. Piec pół godziny. Podawać od razu lub na zimno.



powrót

Podobne przepisy

Cantuccini
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pikantne buraczki
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Racuchy ze śliwkami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Placki i placuszki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Smażony sękacz z kremem pistacjowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Krokiety z ogonkiem
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.