Michael  Smith

(odc.036) trufle czekoladowe


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.36)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

(odc.036) trufle czekoladowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Nadzienie

225 g dobrej czekolady deserowej

1 szklanka śmietany kremówki (36%)



Przygotowanie

Posiekaj czekoladę na małe kawałki podobnej wielkości i wsyp do miski. Podgrzej śmietanę w małym rondlu, nie doprowadzając do wrzenia. Zalej czekoladę śmietaną i mieszaj, aż masa zrobi się gładka i lśniąca. Po ostygnięciu wstaw ją na noc do lodówki, żeby stężała.



Czekoladowa polewa

225 g dobrej czekolady deserowej

2 szklanki ryżu preparowanego



Przygotowanie

Utocz z masy czekoladowej na nadzienie równe niewielkie kulki, nabierając ją łyżeczką. Rozsyp preparowany ryż na płytkiej blasze. Roztop czekoladę w misce nad garnkiem z parującym wrzątkiem. Zanurzaj trufle w płynnej czekoladzie, obtaczaj i wyławiaj widelcem. Odsącz nadmiar polewy, a następnie obtaczaj w ryżu preparowanym. Układaj trufle na metalowej kratce albo na blasze, a później wstaw do lodówki, żeby polewa zastygła.



© Michael Smith

powrót

Podobne przepisy

Potrójnie czekoladowa lodowa kanapka
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Lody
Mus z kiwi
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Trufle z białej czekolady z amaretto
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Deser z miodu, moreli, orzechów włoskich i lawendy
Przepis z programu Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska
Bûche według przepisu Laurence
Julie Andrieu
Przepis z programu Francuskie wędrówki Julie (odc. 68)
trudność:
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Budyń cynamonowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Cynamon (odc.15)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.