Jennifer  Paterson

Frittata z pomidorami, cebulą i bazylią


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Frittata z pomidorami, cebulą i bazylią
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 średnich cebul

cienko poszatkowanych

6 łyżek oliwy z oliwek

225 g pomidorków koktajlowych albo truskawkowych

sól i świeżo mielony czarny pieprz

6 jaj

2 łyżki świeżo startego parmezanu

1 pęczek świeżej bazylii

55 g masła

 

 

Przygotowanie:


Podduś cebule na oliwie na jasnobrązowo. Usuń skórki i posiekaj pomidory (mogą być również z puszki, osączone). Dodaj do cebuli i dopraw solą do smaku. Ogrzewaj 10 min, mieszając od czasu do czasu. Odciśnij warzywa przy brzegu rondla i przełóż do miski łyżką cedzakową. Pozostaw do ostygnięcia. Roztrzep łagodnie jajka tak, by je wymieszać nie powodując pojawienia się piany. Dodaj warzywa, ser, sporo pieprzu i soli do smaku. Porwij liście bazylii i wymieszaj wszystko razem.
W patelni o średnicy 30 cm, o nie przywierającym wnętrzu ogrzej masło, aż zacznie dymić. Wypełnij mieszaniną jajeczną, zmniejsz intensywność ogrzewania i ogrzewaj 15 min aż jajka się zetną, lecz na wierzchu pozostaną luźne. Podstaw patelnię pod grill na 30 sekund. Zsuń frittatę elastyczną łopatką na odpowiedniej wielkości talerz i potnij na kliny, gdy ostygnie. Można ją jeść na ciepło z sałatą lub na zimno, wyłożoną na kromkę chleba, jak to czynią uczniowie i robotnicy na lunch.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.