Sophie Grigson

Filety z halibuta z pieczonymi ziemniakami petera gordona


Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Filety z halibuta z pieczonymi ziemniakami petera gordona
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

100 ml lekkiego oleju sałatkowego

50 – 80g posiekanego korzenia imbiru

30 ml soku z limonki

1 ½ niedużego mango

sos rybny

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 220ºC. Natłuścić naczynie żaroodporne. Za pomocą obieraczki zdjąć skórkę z cytryny – bez białej, gorzkiej warstwy. Ułożyć kawałki skórki oraz liście curry na dnie naczynia żaroodpornego. Na wierzchu położyć surowe, obrane, pokrojone w ćwiartki ziemniaki. Zalać wszystko wrzątkiem (ok. ½ szklanki), przykryć naczynie folią aluminiową i piec 45 min. w piekarniku.
Filety z halibuta obtoczyć w posiekanych liściach curry, oliwie oraz pieprzu i odstawić, aż upieką się ziemniaki. Smażyć z obu stron na mocno rozgrzanej suchej nierdzewnej lub teflonowej patelni pod przykryciem. Podawać z sosem z mango (przepis poniżej).

powrót

Podobne przepisy

Łosoś marynowany w cytrusach
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.