Ciasto z masala chai

Ciasto z masala chai
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Królestwo bajecznych wypieków (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Przygotowanie:

Składniki:
masala chai:
8 ziaren kardamonu
2-3 plasterki świeżego imbiru
350 ml mleka 3,2%
3 ziarna czarnego pieprzu
½ laski cynamonu
2 torebki herbaty ekspresowej

ciasto:
170 g niesolonego masła
230 g ciemnego cukru muscovado
230 g jasnej melasy (złocistego syropu)
20 ziaren kardamonu
280 g mąki z proszkiem*
szczypta soli
2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
2 jajka
masło do posmarowania formy

krem:
150 g niesolonego masła
150 g cukru pudru
sok z ½ cytryny
2 kawałki imbiru w syropie i 1-2 łyżki syropu

do dekoracji:
1 kg różowego lukru plastycznego
różowy barwnik spożywczy
lukier królewski
klej spożywczy
złote groszki cukrowe
złoty barwnik spożywczy w proszku
gin lub wódka
cukier puder

Przygotowanie:
Zrobić masala chai: ziarna (owoce) kardamonu rozbić w moździerzu, wsypać do rondla, wrzucić plasterki imbiru, wlać mleko, dodać pieprz i cynamon, postawić na małym ogniu i doprowadzić do wrzenia. Wrzucić torebki herbaty, gotować razem na malutkim ogniu 10-15 minut. Przecedzić przez sito i odstawić do ostygnięcia. Wrzucić do rondla pokrojone w kostkę, miękkie masło, dodać cukier muscovado i melasę. Mieszając od czasu do czasu, podgrzewać na bardzo małym ogniu, aż masło się stopi. Odstawić do przestygnięcia. Rozgrzać piekarnik do temperatury 170°C/160°C z termoobiegiem. Wysoką, okrągłą blaszkę z luźnym dnem, o średnicy 20 cm, wysmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć nasiona z ziaren (owoców) kardamonu i utrzeć w moździerzu na proszek. Wbić jajka do miseczki i rozkłócić widelcem. Do miski przesiać razem mąkę, sól, imbir, cynamon i kardamon. Wlać masło z dodatkami, jajka i masala chai. Delikatnie wymieszać łyżką na gładką masę. Przelać ciasto do formy i wstawić do piekarnika na 50-60 minut. Wyjąć z pieca, zostawić kilka minut w formie, potem wyłożyć ciasto na kratkę i odstawić do ostygnięcia. Zrobić krem: przesiać cukier puder, wrzucić do miski pokrojone w kostkę, miękkie masło i połowę cukru pudru, miksować na małych obrotach, aż wszystko się połączy, wsypać resztę cukru i miksować dalej kilka minut, na puszystą masę. Dodać sok z cytryny, bardzo drobno posiekany imbir w syropie i trochę syropu, miksować jeszcze chwilę dłużej. Posmarować kremem wierzch i boki ciasta. Udekorować ciasto: na blacie oprószonym cukrem pudrem rozwałkować lukier plastyczny w duże koło o grubości ok. 5 mm. Przenieść na ciasto, delikatnie docisnąć lukier do ciasta i wygładzić. Odkroić nadmiar lukru u podstawy i wyrównać nożem brzegi lukru u dołu. Przy pomocy cienkiego pędzelka namalować wzór barwnikiem spożywczym, rozcieńczonym wodą. Przy pomocy rękawa cukierniczego z bardzo wąską tylką namalować elementy wzoru lukrem królewskim, zabarwionym na ciemny, różowoczerwony kolor. Odrobinę ginu i złoty barwnik spożywczy w proszku rozrobić na pastę i pocieniować wybrane elementy. Klejem spożywczym tu i tam przykleić złote groszki cukrowe.

* Przesiać 450 g mąki, 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i 2 szczypty soli. Odmierzyć potrzebną ilość. Resztę przechowywać w szczelnym słoiku, zużyć w ciągu 3 miesięcy.

© Fiona Cairns

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA