Ciasto z masala chai

Przepis z programu Królestwo bajecznych wypieków (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasto z masala chai
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

masala chai:

8 ziaren kardamonu

2-3 plasterki świeżego imbiru

350 ml mleka 3,2%

3 ziarna czarnego pieprzu

½ laski cynamonu

2 torebki herbaty ekspresowej



ciasto:

170 g niesolonego masła

230 g ciemnego cukru muscovado

230 g jasnej melasy (złocistego syropu)

20 ziaren kardamonu

280 g mąki z proszkiem*

szczypta soli

2 łyżeczki mielonego imbiru

1 łyżeczka cynamonu

2 jajka

masło do posmarowania formy



krem:

150 g niesolonego masła

150 g cukru pudru

sok z ½ cytryny

2 kawałki imbiru w syropie i 1-2 łyżki syropu



do dekoracji:

1 kg różowego lukru plastycznego

różowy barwnik spożywczy

lukier królewski

klej spożywczy

złote groszki cukrowe

złoty barwnik spożywczy w proszku

gin lub wódka

cukier puder



Przygotowanie:

Zrobić masala chai: ziarna (owoce) kardamonu rozbić w moździerzu, wsypać do rondla, wrzucić plasterki imbiru, wlać mleko, dodać pieprz i cynamon, postawić na małym ogniu i doprowadzić do wrzenia. Wrzucić torebki herbaty, gotować razem na malutkim ogniu 10-15 minut. Przecedzić przez sito i odstawić do ostygnięcia. Wrzucić do rondla pokrojone w kostkę, miękkie masło, dodać cukier muscovado i melasę. Mieszając od czasu do czasu, podgrzewać na bardzo małym ogniu, aż masło się stopi. Odstawić do przestygnięcia. Rozgrzać piekarnik do temperatury 170°C/160°C z termoobiegiem. Wysoką, okrągłą blaszkę z luźnym dnem, o średnicy 20 cm, wysmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć nasiona z ziaren (owoców) kardamonu i utrzeć w moździerzu na proszek. Wbić jajka do miseczki i rozkłócić widelcem. Do miski przesiać razem mąkę, sól, imbir, cynamon i kardamon. Wlać masło z dodatkami, jajka i masala chai. Delikatnie wymieszać łyżką na gładką masę. Przelać ciasto do formy i wstawić do piekarnika na 50-60 minut. Wyjąć z pieca, zostawić kilka minut w formie, potem wyłożyć ciasto na kratkę i odstawić do ostygnięcia. Zrobić krem: przesiać cukier puder, wrzucić do miski pokrojone w kostkę, miękkie masło i połowę cukru pudru, miksować na małych obrotach, aż wszystko się połączy, wsypać resztę cukru i miksować dalej kilka minut, na puszystą masę. Dodać sok z cytryny, bardzo drobno posiekany imbir w syropie i trochę syropu, miksować jeszcze chwilę dłużej. Posmarować kremem wierzch i boki ciasta. Udekorować ciasto: na blacie oprószonym cukrem pudrem rozwałkować lukier plastyczny w duże koło o grubości ok. 5 mm. Przenieść na ciasto, delikatnie docisnąć lukier do ciasta i wygładzić. Odkroić nadmiar lukru u podstawy i wyrównać nożem brzegi lukru u dołu. Przy pomocy cienkiego pędzelka namalować wzór barwnikiem spożywczym, rozcieńczonym wodą. Przy pomocy rękawa cukierniczego z bardzo wąską tylką namalować elementy wzoru lukrem królewskim, zabarwionym na ciemny, różowoczerwony kolor. Odrobinę ginu i złoty barwnik spożywczy w proszku rozrobić na pastę i pocieniować wybrane elementy. Klejem spożywczym tu i tam przykleić złote groszki cukrowe.



* Przesiać 450 g mąki, 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i 2 szczypty soli. Odmierzyć potrzebną ilość. Resztę przechowywać w szczelnym słoiku, zużyć w ciągu 3 miesięcy.



© Fiona Cairns

powrót

Podobne przepisy

Ekspresowe ciasto czekoladowe
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Biszkopt z galaretką i owocami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Placek truskawkowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Proste ciasto cytrynowe z kremem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.