Anna Olson

Babeczki orzechowe z kremem cynamonowym


Przepis z programu Na słodko Orzechy pekan (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Babeczki orzechowe z kremem cynamonowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

¾ szklanki uprażonych i posiekanych orzechów pekan

3 szklanki mąki uniwersalnej

¼ szklanki cukru

1 łyżka stołowa proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

¾ kostki schłodzonego twardego masła

¾ szklanki + 1 łyżka mleka

¼ szklanki płynnego miodu wielokwiatowego

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temp. 190 stopni Celsjusza. Orzechy uprażyć przez 10-12 minut, ostudzić i posiekać. Wsypać do miski mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodać masło i ręcznie wyrobić ciasto, aż masło połączy się z suchymi składnikami. Zmieszać w naczyniu miód, mleko i ekstrakt waniliowy. Dodać do zagniecionego ciasta. Mieszać, aż składniki się połączą i dodać orzechy. Oprószyć stolnicę mąką i rozwałkować ciasto dwukrotnie na grubość półtora centymetra, za każdym razem składając je na pół. Na koniec rozwałkować ciasto do dwucentymetrowej grubości i wyciąć babeczki o dowolnym kształcie. Układać na lekko natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posmarować pozostałym mlekiem i piec około 15 minut, aż babeczki lekko zbrązowieją.

powrót

Podobne przepisy

Karmelowe napoleonki
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Karmel (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta czekoladowa na czekoladowym cieście
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Gorzka czekolada (odc.36)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sernik z truskawkami w wódce
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tort czekoladowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Ser mascarpone (odc. 16)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Wysooktanowe pakieciki z ciasta filo
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tort ptysiowy Paris–Brest
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.