Jajka po benedyktyńsku na szynce

Jajka po benedyktyńsku na szynce
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Ideał (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Ilość osób:
2

Przepis


Sos holenderski:
3 żółtka
1 łyżka soku z cytryny
10 łyżek masła, stopionego
Tabasco albo ostry sos chili
½ łyżeczki ostrej mieszanki kajuńskiej

Jajka:
olej
1 cebula, pokrojona na krążki
2 plastry wędzonej szynki
2 łyżeczki białego octu winnego albo jabłkowego
4 jajka
2 pszenne bułeczki (angielskie muffiny albo płaskie części przekrojonych kajzerek)
masło do posmarowania
bazylia do przybrania

Przygotowanie:
1. Sos holenderski: zmiksuj w blenderze żółtka z ¼ łyżeczki soli, a następnie – miksując na średnich obrotach przez 20-30 sekund – dodaj sok z cytryny. Żółtka powinny być jasne i puszyste. Zmniejsz obroty do minimum i powoli wlewaj cienkim strumieniem gorące, stopione masło. Sprawdź, czy sos jest dość słony i kwaskowaty, po czym wmieszaj sos chili i, jeśli trzeba, więcej soku z cytryny. Dodaj szczyptę mieszanki kajuńskiej, przelej sos holenderski do dzbanka i postaw go w ciepłym miejscu, żeby nie wystygł.

2. Na średnim ogniu rozgrzej na dużej patelni trochę oleju. Podsmaż krążki cebuli oraz szynkę i smaż powoli, od czasu do czasu odwracając, aż się zrumienią (około 5-8 minut). Zdejmij je szczypcami lub widelcem i połóż na papierowym ręczniku, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

3. W czasie, kiedy szynka będzie się smażyć, w szerokim rondlu zagotuj tyle wody, żeby wypełniała go w 2/3 objętości i dolej ocet. Zmniejsz płomień, żeby woda bardzo delikatnie wrzała i wbij do niej jajka. Zrób tosty z angielskich muffin/połówek kajzerek. Po 3-4 minutach wyjmij jajka z wrzątku i połóż na papierowym ręczniku.

4. Posmaruj masłem mufinki/kajzerki i nałóż porcję szynki z cebulą. Ułóż na wierzchu jajka w koszulce i polej je sosem holenderskim. Podaj oprószone przyprawą kajuńską i ozdobione bazylią

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE