Imbryk Alicji w Krainie Czarów

Imbryk Alicji w Krainie Czarów
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Królestwo bajecznych wypieków (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Przygotowanie:

Składniki:
ciasto:
250 g mąki z proszkiem*
100 g niesolonego masła
30 g skrobi kukurydzianej
szczypta soli
4 jajka
300 g drobnego cukru z melasą
1 cytryna
150 ml crème fraiche
masło do posmarowania formy

syrop:
100 g drobnego cukru z melasą
1 duża cytryna

krem:
250 g niesolonego masła
250 g cukru pudru
2 cytryny

do dekoracji:
błękitny i biały lukier plastyczny
lukier do modelowania
biały lukier królewski (w rożku z wąską tylką)
cukier puder do podsypania

kulista forma do ciast o poj. 2 l

Przygotowanie:
Dokładnie wysmarować masłem obie połówki formy. Z folii aluminiowej przygotować podstawkę na górną część formy. Masło stopić i odstawić do przestygnięcia. Wbić jajka do miski, wsypać cukier, dodać skórkę otartą z cytryny. Ubijać mikserem ok. 5 minut na jasną, puszystą masę. Przesiać do miski mąkę, skrobię i sól. Do masy jajecznej dodać crème fraiche i krótko zmiksować. Wsypać mąkę z dodatkami, wymieszać łyżką lekkim ruchem od dołu. Na koniec wlać stopione masło i sok wyciśnięty z cytryny, delikatnie wymieszać. Rozgrzać piekarnik do temperatury 160°C /150°C z termoobiegiem. Rozdzielić ciasto między połówki formy, wygładzić wierzch, wstawić do piekarnika i piec 35-40 minut. Wyjąć z pieca, zostawić kilka minut w formie, potem okroić nożem dookoła brzegów, wyłożyć ciasta na kratkę i odstawić do ostygnięcia. Zrobić syrop: mieszać cukier z sokiem wyciśniętym z cytryny, aż cukier się rozpuści. Przy pomocy pędzla obficie posmarować syropem wierzch obu ciast. Zrobić krem: wrzucić do miski pokrojone w kostkę, miękkie masło, przesiany cukier puder i skórkę otartą z cytryn, miksować ok. 5 minut na puszysty krem, pod koniec dodać sok z cytryn do smaku. Każdą półkulę ciasta przekroić poziomo na pół. Posmarować spód kremem i przykryć wierzchem. Na środku talerza rozsmarować trochę kremu. Z jednej z półkul skroić cienką warstwę z wierzchu, odwrócić spodem do góry i umieścić na talerzu. Posmarować kremem i przykryć drugą półkulą. Wyrównać warstwy w formę kuli i posmarować całość resztą kremu. Wstawić do lodówki na pół godziny, by stężało. Na blacie oprószonym cukrem pudrem rozwałkować błękitny lukier plastyczny w duże koło o grubości ok. 4-5 mm. Przenieść na ciasto, dłońmi delikatnie docisnąć lukier do ciasta i odkroić nadmiar lukru u podstawy. Rozwałkować lukier do modelowania i wykroić nożem dzióbek i uszko. Zrobić nożem nacięcia w kuli i przykleić dzióbek i uszko lukrem królewskim. Z białego lukru plastycznego uformować różyczkę i przykleić na czubku imbryka. Na blacie oprószonym cukrem pudrem rozwałkować biały lukier plastyczny i wykroić kwiatki różnej wielkości i kształtów. Udekorować imbryk kwiatkami z lukru i wzorkami namalowanymi przy pomocy rożka z lukrem królewskim.

* Przesiać 450 g mąki, 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i 2 szczypty soli. Odmierzyć potrzebną ilość. Resztę przechowywać w szczelnym słoiku, zużyć w ciągu 3 miesięcy.

© Fiona Cairns

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE