Chimichurri

Chimichurri
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Wolny dzień Chucka (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Ilość osób:
5
Czas przygotowania:
10 minut

Przepis

Składniki:
2 ząbki czosnku
1 szalotka, pokrojona
2 szklanki natki pietruszki i/lub kolendry (500 ml)
¼ szklanki listków oregano (60 ml)
½ szklanki oliwy (125 ml)
sok i skórka starta z 1 cytryny
1 łyżka czerwonego octu winnego
szczypta płatków chili
sól i pieprz

Przygotowanie:
Czosnek i szalotkę mocno rozdrabniamy w robocie kuchennym. Dodajemy zioła, rozdrabniamy. Przekładamy masę do miski. Dodajemy oliwę, sok i skórkę z cytryny, czerwony ocet winny, płatki chili. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Trzymamy w lodówce. Uwaga: zioła mieszamy z płynem w misce, bez użycia robota, aby zapewnić odpowiednią konsystencję. Ziół nie należy rozdrabniać zbyt mocno.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE