Anielski biszkopt

Anielski biszkopt
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Królestwo bajecznych wypieków (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Przepis

Składniki:
ciasto:
10 białek
½ łyżeczki soli
1½ łyżeczki winianu potasu
225 g cukru pudru
1 niewoskowana cytryna
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
140 g mąki

stożkowa forma z kominkiem, z luźnym dnem

ganache:
200 g białej czekolady
200 ml śmietany kremówki

do dekoracji:
wiórki z białej czekolady*
suszone kwiaty hortensji
brokat spożywczy i klej cukrowy
drobne czerwone owoce
cukier puder

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 160°C/150°C z termoobiegiem. Dużą, szklaną miskę dokładnie przetrzeć połówką cytryny i wytrzeć do sucha papierem kuchennym. Wlać białka i miksować, aż się nieco spienią, wsypać sól i winian potasu, ubić na niezbyt sztywną pianę. Miksować dalej na małych obrotach, dodając po 2 łyżki cukru pudru. Otrzeć skórkę z cytryny i dorzucić, wlać ekstrakt wanilii i delikatnie mieszając lekkim ruchem od dołu, powoli wsypać mąkę. Przelać ciasto do formy i wstawić do piekarnika na 35 40 minut. Wyjąć z pieca i odstawić do wystygnięcia w formie odwróconej do góry dnem. Okroić nożem dookoła brzegów formy i wokół kominka, wyjąć ciasto na paterę, okroić nożem spód i zdjąć dno. Zrobić ganache: do szklanej miski wrzucić połamaną na kawałki czekoladę, śmietanę wlać do rondla, doprowadzić do wrzenia, zalać czekoladę, poczekać aż czekolada się stopi. Wymieszać na gładką masę, wystudzić i schłodzić w lodówce. Ubić mikserem na puszysty krem. Posmarować kremem wierzch i boki ciasta. Obsypać wiórkami z białej czekolady. Przy pomocy pędzelka pomalować kwiaty klejem spożywczym, obsypać brokatem, strzasnąć nadmiar i wetknąć w otwór w środku ciasta. Rozsypać wokół podstawy drobne czerwone owoce (np. żurawiny i czerwone porzeczki), oprószyć owoce cukrem pudrem.

* Czekoladę stopić na parze, rozsmarować na spodzie blachy i wstawić do lodówki, by czekolada zastygła. Następnie wyjąć i ogrzać do temperatury pokojowej. Ostrym nożem, trzymanym pod kątem 45° do blatu zeskrobać cienkie wiórki.

© Fiona Cairns

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE