Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

Bursztyn



Bursztyn to ser ze wszech miar wyjątkowy. Kojarzy się z Bursztynowym szlakiem, Bałtykiem i Rzymem, czerpie z doskonałych tradycji włoskich serów, a powstaje w polskiej ziemi. To szlachetny ser, o niebywałym potencjale starzenia, co zdaje się jego największym atutem. Już po sześciomiesięcznym dojrzewaniu czaruje harmonijną słodyczą, która w kolejnych miesiącach tylko dodaje mu powagi. Przywilej wieku to również pamięć, ten dojrzały smak budzi wspomnienia owocowych sadów, czereśni, liści orzecha, egzotycznej wanilii, kiedy jeszcze młody nadrabia maślaną miną, ale z wiekiem bliższy jest smakom głębokim, dostojnym, ale nie epatującym. To poważny jegomość, tak jak jego patron zatrzymuje w sobie słońce, ciepło, dojrzałość.



producent

Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek, ul. Gen. F. Kleeberga 12, 21-300 Radzyń Podlaski e-mail. [email protected], www.spomlek.pl



Przez dziurkę od sera