oglądaj również w nc+ GO


(Jamie's 30 Minute Meals), seria poradnikowa, Wlk. Brytania, 2010, 40 x 30

Jamie Oliver udowadnia, że 30 minut to mnóstwo czasu, a już na pewno w sam raz na przygotowanie wybornego posiłku dla całej rodziny. Jak on to robi? Zobaczcie sami!

Szybkie, codzienne obiady mogą być pyszne, zdrowe, fantazyjne i pięknie podane. Wystarczy pół godziny, aby je przygotować. Na serio! W tym programie nie ma montażu - Jamie gotuje przed kamerami w czasie rzeczywistym. Udowadnia, że wystarczy dobrze zorganizować sobie pracę w kuchni, zaopatrzyć się w ulubione, najczęściej używane składniki i odpowiednio dobrać przepisy.

Zdaniem Jamiego odpowiedzią na stale przyspieszające tempo życia jest zmiana sposobu gotowania: inaczej gotujemy w leniwe weekendy, inaczej w tygodniu, gdy na przygotowanie posiłku nie chcemy poświęcić więcej niż pół godziny. Jamie w tym programie dzieli się z widzami swoim doświadczeniem, aby zachęcić ich do samodzielnego przygotowywania posiłków.

Wszystkie serie tego programu obejrzysz na Platformie CANAL+

Zamów Platformę CANAL+

Najbliższe emisje

  • poniedziałek, 13.07, godz. 10:30
  • poniedziałek, 13.07, godz. 11:00

oglądaj również w nc+ GO

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

mersi 8 lat temu

wielkie dzieki za info dla abi i toskaniau pozdr,ciepło i smacznie

abi 8 lat temu

[b]Pizza z patelni[/b]
[b]Ciasto[/b]: szklanka mąki z proszkiem do pieczenia, pół szklanki wody, porządna szczypta soli, trochę oliwy.
Składniki wrzucić do malaksera i wyrobić, dolać jeszcze pół szklanki wody, dosypywać mąkę żeby ciasto się nie przyczepiało do ścianek malaksera, ale było elastyczne i miękkie.
Na oprószony mąką blat położyć ciasto, rozwałkować podsypując mąką na 1-centymetrową grubość i wielkość patelni. Dno patelni polać dobrą oliwą, rozłożyć na dnie ciasto, brzegi ciasta mają zachodzić na ścianki.

[b]Sos pomidorowy[/b]: puszkę pomidorów wrzucić do blendera, dodać szczyptę soli, jeden ząbek wyciśniętego czosnku, trochę bazylii, kilka kropli octu balsamicznego lub winnego, oliwę. Nałożyć sos na spód ciasta - niedużo, tak, żeby można rozprowadzić po cieście.

[b]Dodatki[/b]: mozarella, zwinięte plasterki salami, parmezan i nasiona kopru włoskiego, świeża chili posiekana w plasterki.
Pizzę skropić oliwą, zwiększyć płomień, sprawdzić spód (powinien twardnieć i rumienić się), wstawić do piekarnika pod grilla.

Chyba wszystko zapisałam.

toskaniau 8 lat temu

kliknij na ksiazke.. jest po angielsku, ale online, cala..Pozdrawiam

jamieoliver.com /jamies-30-minutes-meals/

mersi 8 lat temu

witam potrzebuje przepis na pizzez patelni JAMIEGO w 30 minut lub link

abi 8 lat temu

Tajska pasta curry z krewetkami

Trawę cytrynową rozbić płazem noża i grubo posiekać, wrzucić do malaksera razem z czubatą łyżeczką koncentratu pomidorowego, 4 pieczonymi paprykami bez skórki, połową pęczka kolendry razem z łodyżkami (w sumie jakąś garść), 1 papryczką chili, 2 ząbkami zmiażdżonego czosnku, 2 cm imbiru, 4-5 liści limonki kaffir, zmiksować. Dodać 2 łyżki oliwy, doprawić 1-2 łyżkami sosu sojowego, sosem rybnym i łyżeczką sosu sezamowego.

Klika krewetek tygrysich wrzucić na patelnię z oliwą, dorzucić trochę pasty, podsmażyć około minuty, przełożyć do żaroodpornego naczynia, wstawić do piekarnika pod grilla.

Krewetkowe curry

Przełożyć pastę na patelnie, dodać krewetki koktajlowe albo jakieś inne (mogą być zamrożone), dodać groszek śnieżny i mleczko kokosowe, doprowadzić do wrzenia, gotować 3 minuty (albo aż groszek zmięknie), doprawić sosem sojowym, sokiem z limonki.

madlinka 8 lat temu

[b]Jasina[/b]bardzo dziękuje :)

ciasto_marchewkowe 8 lat temu

czy ma ktoś przepis na pastę z curry, tą którą podawał z krewetkami?

Jasina 8 lat temu

BROWNIE - 30 minut Jamiego od. 29
2 tabliczki (200 gr) czekalady gorzkiej (zimnej) - rozbijamy o blat
250 gr masła
200 gr cukru
szpyta soli
6 płaskich łyżek kakao
imbir kandyzowany (niekoniecznie) - 1 łyżka
4 czubate łyżki mąki z proszkiem do piecznie
do maleksera
mieszamy i w trakcie dodajemy 4 jajka, ciasto ma być gładki i lejące
blaszka 20x30 i papier pod wodę, wykładamy nim foremkę
ciasto ma mieć 2cm grubości max.
na wierzch wrzucamy suszone wiśnie (ja mrożone i było ok) i orzechy
i scieramy klementynke (można dodac kawałki baiłej czekolady)
pieczemy 12-14 minut w 200 st. C, ale trzeba sprawdzić, bo mój piekarnik potrzebowała 18 minut. Tochę sie rozlewa jak jest gorące, ale jak wystygnie rewelka.

madlinka 8 lat temu

A ja ponowię swoją prośbę o zamieszczenie przepisu na ekspresowe brownie, jeśli ktoś ma, please:)

Dawid87 8 lat temu

[quote rudi napisała 28.08.2011 00:08]
Jak ktoś nie myje mięsa, to jest mi go po prostu szkoda, naprawde. To, że Jamie nie myje mięsa , że używa za dużo oliwy to jego problem. Każdy ma swój własny rozum i poprostu da mniej tego czy tam tego. Ważne jest to, że Jego przepisy są fajne i wszystkie które wypróbowałam były świetne. :)
[/quote]

popieram rudiego i polecam przepisa na jego najprostszy sernik waniliowy jest boski :)

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE