Zielony groszek

Przepis z programu Zabawa w gotowanie (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Zielony groszek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 kg świeżego groszku

4 dymki

8 marchewek

1 sałata

100 g miękkiego masła

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

1 łyżka wody

 

 

Przygotowanie:


Umyj warzywa. Obierz marchewkę i przekrój na cztery części. Włóż warzywa do rondla, dodaj łyżeczkę cukru i soli oraz 100g masła i wymieszaj wszystko rękoma. Każdy groszek powinien być oblepiony masłem. To sprawi, że zmięknie i będzie smaczniejszy. Weź 5 liści sałaty, zwiń w rulon i potnij na cienkie paski. Wymieszaj z groszkiem, dodaj łyżkę wody, przykryj pokrywką i wstaw na gaz. Gotuj przez 10 minut na średnim ogniu, potem zmniejsz gaz do minimum i gotuj przez kolejne 20 minut.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.