Zielony groszek

Przepis z programu Zabawa w gotowanie (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Zielony groszek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 kg świeżego groszku

4 dymki

8 marchewek

1 sałata

100 g miękkiego masła

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

1 łyżka wody

 

 

Przygotowanie:


Umyj warzywa. Obierz marchewkę i przekrój na cztery części. Włóż warzywa do rondla, dodaj łyżeczkę cukru i soli oraz 100g masła i wymieszaj wszystko rękoma. Każdy groszek powinien być oblepiony masłem. To sprawi, że zmięknie i będzie smaczniejszy. Weź 5 liści sałaty, zwiń w rulon i potnij na cienkie paski. Wymieszaj z groszkiem, dodaj łyżkę wody, przykryj pokrywką i wstaw na gaz. Gotuj przez 10 minut na średnim ogniu, potem zmniejsz gaz do minimum i gotuj przez kolejne 20 minut.

powrót

Podobne przepisy

Tosty z anchois
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Granola szarlotkowa
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania wegańskie
Opiekana dynia
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Zdrowa kanapka z pastą jajeczną
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Domowe chipsy
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.