Anna Olson

Muffiny z jabłkami, cheddarem i daktylami


Przepis z programu Na słodko Jabłka (odc.25)
trudność: brak

Muffiny z jabłkami, cheddarem i daktylami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

jabłka granny smith

¼ szklanki oleju

1 jajo

1 szklanka cukru (225 g)

1 szklanka mleka zawierającego 2% tłuszczu (240 ml)

1 szklanka mąki razowej (95 g)

1 łyżka proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

średnio dojrzały cheddar

daktyle

brązowy cukier

 

 

Przygotowanie:


Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Do miski wlać olej i jajko. Wsypać cukier, wymieszać. Wlać mleko, wymieszać wszystko dokładnie. Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wsypać do płynnych składników, starannie wymieszać. Dorzucić pokrojone jabłka i większość utartego sera cheddar. Dodać pokrojone daktyle. Wymieszać. Duże foremki do muffinów lekko spryskać tłuszczem. Ciasto nałożyć do foremek łyżką do lodów. Piec przez 25 -30 -tu minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni. Wymieszać resztę sera z brązowy cukrem, posypać wierzch ciastek i wstawić do piekarnika jeszcze na 10 minut.

Wersja zmodyfikowana

powrót

Podobne przepisy

Zupa z nowalijek i koperku
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Dip guacamole
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Zupa z dyni
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Babka ziemniaczana z sosem kaparowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki, Babki i babeczki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chowder z sercówkami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.