Anna Olson

Muffiny z jabłkami, cheddarem i daktylami


Przepis z programu Na słodko Jabłka (odc.25)
trudność: brak

Muffiny z jabłkami, cheddarem i daktylami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

jabłka granny smith

¼ szklanki oleju

1 jajo

1 szklanka cukru (225 g)

1 szklanka mleka zawierającego 2% tłuszczu (240 ml)

1 szklanka mąki razowej (95 g)

1 łyżka proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

średnio dojrzały cheddar

daktyle

brązowy cukier

 

 

Przygotowanie:


Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Do miski wlać olej i jajko. Wsypać cukier, wymieszać. Wlać mleko, wymieszać wszystko dokładnie. Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wsypać do płynnych składników, starannie wymieszać. Dorzucić pokrojone jabłka i większość utartego sera cheddar. Dodać pokrojone daktyle. Wymieszać. Duże foremki do muffinów lekko spryskać tłuszczem. Ciasto nałożyć do foremek łyżką do lodów. Piec przez 25 -30 -tu minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni. Wymieszać resztę sera z brązowy cukrem, posypać wierzch ciastek i wstawić do piekarnika jeszcze na 10 minut.

Wersja zmodyfikowana

powrót

Podobne przepisy

Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.30)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pierogi i pierożki, Potrawy wigilijne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pieczone pierogi z kaszą i miętą w sosie jogurtowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pierogi z jagodami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.14)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.