Anna Olson

Krówki z likierem irish cream


Przepis z programu Na słodko 3 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Krówki z likierem irish cream
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ szklanki mleka skondensowanego

1 ubita szklanka złocistego cukru

1 szklanka białego cukru

200 g masła

¼ łyżeczki soli

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

¼ szklanki likieru Irish Cream

2 ¼ szklanki przesianego cukru pudru

 

 

Przygotowanie:


Natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia kwadratową foremkę o boku 20 cm tak, żeby papier wystawał ponad krawędzie foremki. W rondlu o grubym dnie zmieszać mleko skondensowane, oba rodzaje cukru, masło i sól. Podgrzewać na średnim ogniu, często mieszając, do temperatury 115ºC (należy użyć cukierniczego termometru z czujnikiem, albo odliczyć 7 min od momentu zagotowania mieszaniny). Zdjąć rondel z ognia, dodać ekstrakt waniliowy i likier Irish Cream. Przełożyć zawartość rondla do miski i dokładnie wymieszać z cukrem pudrem za pomocą miksera, dosypując cukier-puder w 3 porcjach. Przełożyć krówkowy krem do przygotowanej foremki i ostudzić go całkowicie przed pokrojeniem.

powrót

Podobne przepisy

Gruszki w szafranie z miodem
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Desery ze świeżych owoców
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Płonące naleśniki bananowe do słodkiego szampana (doux)
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Deser lodowy bombe glacee
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery, Lody
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mus czekoladowo-pomarańczowy
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Krem kawowy z kardamonem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.