Anna Olson

Kandyzowane plasterki limonki


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.34)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory

Kandyzowane plasterki limonki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 limonki

1 szklanka cukru

1 szklanka wody

woda

cukier

 

 

Przygotowanie:


Nożem z ząbkami pokroić limonki na cienkie plasterki. Zagotować w garnku wodę, wrzucić plasterki limonki i blanszować przez 2 minuty. Wyjąć i osączyć. Zmieszać w rondlu cukier ze szklanką wody. Doprowadzić do wrzenia i wrzucić plasterki limonki. Gotować na małym ogniu 10-15 minut, aż plasterki staną się przezroczyste. Wyjąć plasterki z syropu, osączyć, rozłożyć na kratce, by obeschły i zostawić na 1 godzinę. Obtoczyć plasterki limonki w cukrze. Przechowywać w szczelnym pojemniku, przełożone pergaminem lub folią spożywczą.

powrót

Podobne przepisy

Bakłażany smażone
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przetwory
Papryka faszerowana fetą
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Konfitura z żurawin
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Skórki kandyzowane
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Marynowane grzyby
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska
Konfitura czereśniowa z czerwonym pieprzem
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.