Curry z homarów

Przepis z programu Floyd w Indiach (odc.2) Goa
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Curry z homarów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

homary

cebula

zielone papryczki chilli

masala: czosnek

świeży imbir

kurkuma

kolendra

kmin rzymski

chilli

czarny pieprz

mleko kokosowe

 

 

Przygotowanie:


Przygotować masalę z czosnku, imbiru, kurkumy, kolendry, kminu, chilli, czarnego pieprzu i mleka kokosowego. Na oleju podsmażyć cebulę i gdy będzie miękka, dodać papryczki chilli. Udusić cebulę i papryczki niemal na pastę, a następnie dodać masalę. Wlać trochę wody, odparować ją, aby powstał gęsty sos, włożyć do niego homary i gotować je na wolnym ogniu. Danie będzie gotowe, kiedy pancerze homarów staną się czerwone. Dla zaostrzenia smaku można dodać kawałki tamaryndowca, który nada potrawie słono-kwaśny aromat.

powrót

Podobne przepisy

Ośmiorniczki w czerwonym winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Placuszki papad z krewetkami
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina Wyprawa w morze i tułaczka po Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Krewetki gremolata
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina odc.1
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Horapa - owoce morza z makaronem udon
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Duszone omułki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Małże nowozelandzkie w sosie śmietanowym
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.