Kylie Kwong

Chiński kociołek

Kylie Kwong
Przepis z programu Kylie Kwong - gotowanie z sercem (odc.8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Chiński kociołek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0,0

Składniki:


700 g kalmarów (w całości)
300 g polędwicy wieprzowej
pokrojonej w cienkie skośne paseczki
300 g polędwicy wołowej
pokrojonej w cienkie skośne paseczki
300 g piersi kurczaka
pokrojonej w cienkie skośne paseczki
400 g filetów z ryby o białym
niebyt tłustym mięsie
pokrojonych w cienkie skośne paseczki
12 krewetek królewskich
obranych ze skorupek i wyczyszczonych
z ogonkami

Przygotowanie:

Sprawić kalmary Delikatnie oderwać głowę i macki, wyjąć przezroczystą „kostkę” z tuszki, usunąć wnętrzności. Odciąć macki od głowy, głowę usunąć. Od tuszki odciąć płetwy, zdjąć zewnętrzną skórę. Wypłukać tuszkę, macki i płetwy i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przeciąć tuszkę na pół, tak, aby powstał płat mięsa. Za pomocą małego ostrego nożyka ponacinać na krzyż mięso od wewnętrznej strony w skośną kratkę. Pokroić mięso na kawałki o szerokości 2,5 cm i przełożyć do miski.

powrót

skomentuj przepis

#votek

04.01.2011 10:04


warszawa

CYTUJ

Ktoś wie gdzie można nabyć kociołek mongolski alias chiński?
Jak juz na Allegro nie ma to zwątpiłem...:)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.