Biryani z baraniną

Przepis z programu Floyd w Indiach Jaipur (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Biryani z baraniną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

baranina lub jagnięcina z kością

ryż basmati

jogurt naturalny

śmietana kremówka

mąka

olej kokosowy

czerwona cebula lub szalotka

pasta ze świeżego imbiru i czosnku

masala z goździków

kwiatu muszkatołowca

kardamonu i cynamonu

chili

migdały

orzechy nerkowca

rodzynki

świeża mięta

świeża kolendra

 

 

Przygotowanie:

Składniki masali zmielić w młynku na proszek. Ryż wypłukać w dużej ilości wody, namoczyć go przez godzinę, osączyć i przesmażyć w oleju kokosowym. Kiedy zrobi się szklisty, zalać go wodą i ugotować na półtwardo. W osobnym garnku zrumienić na oleju cebulę. Dodać pastę z imbiru i czosnku, zamieszać i smażyć przez chwilę. Dodać masalę i smażyć dalej, cały czas mieszając. Dodać chili i smażyć jeszcze kilka minut. Włożyć do garnka kawałki baraniny. Gdy masala dokładnie pokryje mięso, wlać jogurt i gotować na wolnym ogniu, aż sos odparuje i zgęstnieje. Wlać śmietanę i zamieszać. Dodać migdały, orzechy nerkowca, rodzynki, posiekaną świeżą miętę i świeżą kolendrę. Włożyć do garnka ryż, ale nie mieszać go z mięsem. Z mąki i wody zrobić ciasto, przykleić nim pokrywkę do garnka, żeby para nie uciekała, i gotować jeszcze 20 minut.

powrót

Podobne przepisy

Wolno pieczony rostbef z esencją z czerwonego wina
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Wołowina w piwie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Schab jagnięcy w cieście chlebowym
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Polędwica z jelenia z zapiekanymi owocami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.