Antony Worrall Thompson

60.zupa - krem z warzyw korzeniowych


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.60)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

60.zupa - krem z warzyw korzeniowych
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 obrana i pokrojona w kostkę brukiew

3 łyżki stołowe oliwy

sól i świeżo zmielony

czarny pieprz

1 drobno posiekana cebula

2 drobno posiekane marchewki

2 drobno posiekane łodygi selera naciowego

1 rozgnieciony ząbek czosnku

listki z 6 gałązek tymianku

1,25 l wywaru drobiowego

142 ml śmietany

listki tymianku do dekoracji

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 200°C. Wsypać kostki brukwi na blachę. Skropić 2 łyżkami stołowymi oliwy i doprawić. Piec w piekarniku 25-30 minut, aż będą złocistobrązowe i miękkie, kilkakrotnie obracając.
W tym czasie rozgrzać resztę oliwy w dużym rondlu o grubym dnie. Wrzucić cebulę, marchew, selera, czosnek i tymianek. Smażyć 4-5 minut, aż zmiękną, ale nie będą brązowe. Dodać

powrót

Podobne przepisy

Chłodnik z ogórków z prażonymi orzechami i makaronem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa chałwowa z domowymi sezamkami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Krupnik na gęsich podrobach
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z gęsiny
kuchnia świata: Kuchnia polska
Letnia zupa pomidorowa z bazylią i grzankami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krem z pieczonej papryki z bryndzą
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.