Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Liście kalafiora z wędzoną makrelą

dodany 12.02.2013 20:10 przez the magda

nazwa oryg.: bitekuteku

rodzaj dania: dania z ryb

kuchnia: Kuchnia afrykańska

trudność: łatwe

Składniki:
zielone liście z 2 kalafiorów takie nie najtwardsze
masło orzechowe
1/3 opakowania
olej palmowy nierafinowany pomarańczowy
olej zwykły do smażenia
makrela wędzona lub inna ryba wędzona bez ości średnia cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki koncentratu
vegeta

Przygotowanie:
Liście kalafiora które z reguły są wyrzucane szkoda bo bardzo są smaczne wykrawamy z nich głąbie i kroimy na kawałeczki. Gotujemy w niewielkiej ilości wody z solą vegetą. Jak są już miękkie dodajemy kawałki obranej makreli, zesmażamy na patelni cebulkę na złoto i trochę dusimy pod przykryciem żeby była miękka pod koniec smażenia dodajemy zmiażdżony czosnek i koncentrat, jeszcze chwilę smażymy mieszając i dodajemy do garnka, uzupełniamy wodę tak żeby nie wyszło za suche i było trochę sosu. Na końcu dodajemy masło orzechowe / ja daję trochę więcej/ i olej palmowy tylko jedną łyżkę, jeszcze parę minut gotować aż masło orzechowe się rozprowadzi. Podaje się z ryżem. olej palmowy ma specyficzny zapach, można go zamówić w internecie. W Congo wszystkie prawie potrawy się robi z tym olejem.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl