Emeril Lagasse

Zupa z klopsikami


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Zupa z klopsikami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki oliwy z oliwek

½ szklanki posiekanej cebuli

¼ szklanki posiekanego selera naciowego

2 posiekane ząbki czosnku

400 g pomidorów z puszki w zalewie (pomidory należy delikatnie rozgnieść)

2 łyżki koncentratu pomidorowego

400 ml bulionu wołowego

1 łyżeczka mieszanki włoskich ziół

1 łyżeczka soli

300 g mielonej wołowiny

100 g mielonej wieprzowiny

2 duże jajka

1/3 szklanki startego parmezanu plus ¼ szklanki i kolejna porcja opcjonalnie do przybrania

¼ szklanki bułki tartej

½ szklanki makaronu ditalini lub innego makaronu do zup

3 szklanki szpinaku

3 łyżki posiekanych świeżych liści bazylii

 

 

Przygotowanie:


Oliwę z oliwek podgrzać w garnku. Dodać posiekaną cebulę, seler i gotować mieszając drewnianą łyżką przez 3-4 minuty. Następnie dodać czosnek i gotować przez następną minutę. Dodać pomidory razem z zalewą, bulion, koncentrat pomidorowy, ¼ łyżeczki mieszanki włoskich ziół i ½ łyżeczki soli. Wszystko dokładnie wymieszać. Zagotować i następnie gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. W międzyczasie przygotować klopsiki. Do średniej wielkości miski dodać wołowinę, wieprzowinę, jajka, 1/3 szklanki parmezanu, bułkę tartą, ¾ łyżeczki mieszanki włoskich ziół, ½ łyżeczki soli. Dokładnie wymieszać rękoma, a następnie uformować klopsiki. Delikatnie włożyć klopsiki do gotującej się zupy. Wymieszać, tak by nie uszkodzić klopsików. Dodać ¼ szklanki startego parmezanu. Gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Do gorącej zupy dodać makaron i szpinak. Ostrożnie wymieszać. Gotować przez 15 minut lub do momentu, w którym makaron się ugotuje. Mieszając dodać bazylię. Po nałożeniu do misek opcjonalnie przybrać parmezanem.

powrót

Podobne przepisy

Zupa cebulowa z białym winem
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska, Kuchnia koszerna
Zupa ziemniaczana
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.