Delia  Smith

Zupa vichyssoise z trawą cytrynową i kolendrą


Przepis z programu Delia na lato (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Zupa vichyssoise z trawą cytrynową i kolendrą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

5 dag masła

50 dag młodych ziemniaków

4 łodygi trawy cytrynowej

2 średnie cebule

bulion warzywny

150 mililitrów mleka

5 dag liści kolendry

 

 

Przygotowanie:


Drobno pokrojone ziemniaki podsmażamy na maśle, dodajemy posiekaną trawę cytrynową i posiekane cebule. Po dziesięciu minutach smażenia wlewamy trochę wywaru z warzyw i łodyg kolendry. Dodajemy mleko i posiekaną kolendrę. Doprawiamy i gotujemy 25 minut. Zupę miksujemy, a następnie przecieramy przez sitko i mocno schładzamy. Podajemy w oziębionych miseczkach z kostkami lodu, posypaną siekaną dymką oraz kolendrą i przybieramy plasterkiem cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Rosół czosnkowy z grzankami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa selerowa z carpaccio z kalafiora
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
Zupa z fasoli i chorizo
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Bulion z wodorostami
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.