Zupa ostro-kwaśna

Przepis z programu Ken Hom i kuchnia chińska (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Zupa ostro-kwaśna
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

280 g tofu

28 g suszonych chińskich grzybów

28 g makaronu sojowego

1 litr domowego bulionu z kurczaka

85 g chudej wieprzowiny

2 łyżeczki cukru

1/2 łyżeczki białego pieprzu

2 łyżki ciemnego sosu sojowego

3 łyżki czerwonego octu ryżowego (ewentualnie octu jabłkowego)

pasta z 1 łyżki skrobi kukurydzianej i 1 łyżki wody

jajeczna mieszanka z 2 małych lekko ubitych jajek z 1 łyżeczką oleju sezamowego

2 łyżki drobno posiekanej dymki

2 łyżki drobno posiekanej świeżej kolendry

1 łyżeczka oleju sezamowego

 

 

Przygotowanie:


To jedna z najsmaczniejszych gęstych chińskich zup, nazywana zupą ostro-kwaśną. Popularna zarówno w północnych, jak i zachodnich Chinach. Poszatkować tofu lub pociąć je na paski. Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie przez jakieś dwadzieścia minut, dzięki czemu staną się miękkie i odzyskają swój kształt. Wycisnąć nadmiar wody, odciąć nóżki. Kapelusze pokroić na paski. Makaron sojowy namoczyć w wodzie przez jakieś pięć minut, w tym czasie stanie się śliski. Przed pokrojeniem należy go odsączyć. Pokroić go w rozsądne porcje. Wieprzowinę obgotować przez klika minut, żeby ją oczyścić. Do dobrego domowego bulionu z kurczaka dodać 85 g poszatkowanej chudej wieprzowiny. Dodać makaron sojowy i grzyby, następnie dodać tofu. Teraz doprawić zupę dodając dwie łyżeczki cukru, pół łyżeczki białego pieprzu, dwie łyżki ciemnego sosu sojowego, trzy łyżki octu. Żeby zupę zagęścić w tradycyjny chiński sposób dodać do niej mieszankę jednej łyżki skrobi kukurydzianej z jedną łyżką wody. Wszystko razem dobrze wymieszać, tak żeby smaki się połączyły i zostawić na wolnym ogniu na jakieś dwie minuty – żeby nie było czuć skrobi. Po tym czasie do zupy dodać jajeczną mieszankę, ale nie wszystko na raz. Należy ją wlewać równym strumieniem od czasu do czasu mieszając zupę widelcem lub pałeczką, tak żeby powstały naprawdę delikatne kluseczki. Na koniec do zupy dodać dwie łyżki drobno posiekanej dymki, dwie łyżki drobno posiekanej świeżej kolendry, nadadzą zupie wyrazistego smaku, kończąc dolać jedną łyżeczkę oleju sezamowego. Zamieszać i podawać. Kontrastujące ze sobą smaki zupy ostro-kwaśnej sprawiają, że zupa ta jest pyszna i rozgrzewająca, tym samym jest doskonałym zimowym posiłkiem.

powrót

Podobne przepisy

Gazpacho
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania na karnawał i imprezę
Zupa ogórkowa ze szczawiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Tajska zupa z kurczaka
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Zupy
Chowder z owocami morza z Nowej Szkocji
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Biała zupa rybna
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa ogórkowa
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.