Rick Stein

Zupa miso z suszonych wodorostów


Przepis z programu Morski przewodnik Ricka Steina Irlandzkie wakacje (odc.5)
trudność: brak
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia japońska

Zupa miso z suszonych wodorostów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

7g suszonych wodorostów

50g filetu z dorsza

bez skóry

3 przegrzebki

2 łyżki (30 ml) białej pasty miso

7g małych liści szpinaku

7g liści mizuna

2 dymki

2 pieczarki

 

 

Przygotowanie:


Przygotować bulion dashi: wlać wodę do garnka, wrzucić wodorosty kombu i powoli doprowadzić do wrzenia. Odcedzić, zachowując płyn. Wlać płyn z powrotem do garnka, doprowadzić do wrzenia i wsypać płatki z bonito. Zagotować, zdjąć z ognia i odstawić na 1 minutę. Dodać pastę miso, dobrze rozmieszać, zagotować i przecedzić płyn przez gęste sito. Włożyć wodorosty do miski, zalać dużą ilością zimnej wody i odstawić na 8-10 minut. Pokroić dorsza w kostkę 2,5 cm, a następnie w cieniutkie plasterki. Pokroić przegrzebki na cieniutkie plasterki. Posolić. Osączyć wodorosty. Pokroić ukośnie dymki na cienkie plasterki. Pokroić pieczarki na cienkie plasterki. Postawić dashi na małym ogniu i doprowadzić do wrzenia. Wrzucić dymki (zostawić trochę do dekoracji). Dodać przegrzebki oraz dorsza. Gotować 30 sekund, potem dodać osączone wodorosty, liście szpinaku i mizuny i gotować kilka sekund.
Rozlać zupę do miseczek i udekorować plasterkami dymki i pieczarkami.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.