Ziemniaczane placuszki

Przepis z programu Zabawa w gotowanie (odc.33)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Ziemniaczane placuszki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

800g sypkich ziemniaków

125g mąki

100ml śmietany

6 jajek

2 łyżki plus łyżeczka masła

1 łyżka soli morskiej

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


W dużym garnku ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Odcedź na durszlaku i obierz. Następnie gorące ziemniaki przetrzyj przez praskę lub utłucz. Dzięki temu, że ziemniaki są gorące, puree wyjdzie gładkie. Dodaj 2 jajka i śmietanę, dopraw do smaku solą i pieprzem i wymieszaj drewnianą łyżką. Masę wstaw do lodówki na godzinę. Rozgrzej piekarnik do 210°C. Wysmaruj blachę masłem. Uformuj 4 placuszki puree ziemniaczanego i wstaw je do piekarnika na 20 minut. Na patelni roztop masło i dodaj do niego cztery szczypty soli. Rozbij jajka na 4 oddzielne spodeczki i polej odrobiną stopionego masła. Następnie zsuń jajka na patelnię i smaż przez 3 minuty. Przygotuj talerze, wyjmij placuszki z piekarnika i połóż po jednym na talerzu. Na wierzchu połóż jajka. Odczekaj chwilę, aby danie trochę przestygło i podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Zapiekanka z mieszanki kasz i grzybów
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
Szpinak z ricottą
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Warzywne chili i sałata z awokado
Jamie  Oliver
Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 38)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Tort ziemniaczany
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gnocchi ziemniaczane
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.