Sophie Grigson

Zawiniątka z sałaty lodowej z wieprzowiną, grzybami shiitake i kolendrą


Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Zawiniątka z sałaty lodowej z wieprzowiną, grzybami shiitake i kolendrą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500 g mielonej wieprzowiny

10 suszonych grzybów shiitake lub prawdziwków

mirin

słodkie wino ryżowe lub słodkie sherry

duża główka sałaty lodowej

3-4 szalotki

olej słonecznikowy

1 ząbek czosnku

1 pęczek dymki

10 liści świeżej mięty

pęczek kolendry

1 czerwona papryczka chilli

sos hoi sin

 

 

Przygotowanie:


Wymieszać wieprzowinę z czosnkiem oraz imbirem i dodać 2 łyżki tajskiego sosu rybnego. Oprószyć pieprzem, wymieszać i odstawić na 30 - 45 min. Zalać grzyby mirinem lub sherry, a gdy wchłoną płyn, dopełnić wodą. Odstawić na 30 min.
Odciąć szczypior od dymek i pokroić młode cebulki wzdłuż w cienkie paseczki. Wykroić głąb z sałaty
i podzielić ją na pojedyncze liście. Włożyć do miseczek: paseczki dymki, całe liście kolendry (bez łodyżek), liście mięty i posiekaną na plasterki papryczkę chilli oraz sos hoi sin. Po upływie 30 min wyjąć grzyby z zalewy i pokroić (płynu nie wylewać). Na niedużej patelni podsmażyć na niedużym ogniu szalotki z dodatkiem pokrojonego w plasterki czosnku i oleju słonecznikowego. Zwiększyć ogień na większej patelni usmażyć mięso, rozgniatając większe grudki. Dodać pokrojone grzyby, podsmażyć przez minutę i ostrożnie przelać na patelnię płyn, w którym moczyły się grzyby tak, żeby w miseczce pozostały wszystkie zanieczyszczenia. Zdjąć z ognia, gdy płyn odparuje. Ustawić składniki na stole tak, żeby każdy mógł sam nałożyć do liścia sałaty pozostałe składniki – mięso z grzybami, trochę smażonej szalotki, łyżeczkę sosu hoi sin, listek mięty i kilka liści świeżej kolendry. Zawijać liście sałaty z nadzieniem w małe „paczuszki”.

powrót

Podobne przepisy

Owocowe przystawki
Anna Olson
Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Oscypek z burakami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Slow food (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tapasy prowansalskie
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Cantuccini
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Placki cytrusowe
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.