Delia  Smith

Wysoko spiętrzone, pomarańczowo-rabarbarowe ciasto z bezą


Przepis z programu Delia na lato (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Wysoko spiętrzone, pomarańczowo-rabarbarowe ciasto z bezą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

17 dag mąki

4 dag masła

4 dag smalcu

zimna woda

70 dag rabarbaru

10 dag cukru

3 duże pomarańcze

3 jajka

3 łyżki mąki kukurydzianej

drobny cukier do bezy

 

 

Przygotowanie:


Zagniatamy kruche ciasto, rozwałkowujemy i wykładamy nim okrągłą blaszkę do tart, nakłuwamy widelcem i smarujemy żółtkiem. Z pomarańczy ocieramy skórkę i wyciskamy sok. Skórką oraz dziesięcioma dekagramami cukru posypujemy pokrojony rabarbar. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza i pieczemy 25 minut razem z ciastem, które stawiamy wyżej.
W tym czasie mieszamy trochę soku pomarańczowego z trzema łyżkami mąki kukurydzianej. Pozostały sok zagotowujemy, a następnie wlewamy sok z mąką i ubijamy, aż zgęstnieje. Dodajemy żółtka oraz przecedzony sok z rabarbaru i ubijamy na małym ogniu. Krem mieszamy z rabarbarem i napełniamy nim podpieczone ciasto. Ubijamy pianę z trzech do sześciu białek. Gdy zaczyna być sztywna, dodajemy po 6 dag drobnego cukru na każde białko i ubijamy dalej. Bezę wykładamy na krem i wszystko razem pieczemy w 190 stopniach przez 20 – 25 minut, aż będzie złocisto-brązowe.

powrót

Podobne przepisy

Tarta tatin z gruszkami i ciastem francuskim
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Palmierki z ciasta francuskiego
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta z wiśniami
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wysooktanowe pakieciki z ciasta filo
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Napoleonki z jeżynami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pain de Genes z gruszkami i galaretką z czerwonego wina
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.