Jamie  Oliver

Wspaniały tort Czarny las


Przepis z programu Wystrzałowe Święta Jamiego
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki

Wspaniały tort Czarny las
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
To bez wątpienia jeden z najbardziej rozpustnych i znanych deserów lat 70’ i 80’. Macie okazję podać ten smakołyk ze Szwarcwaldu w pierwotnej wersji z cudownym, puszystym biszkoptem, bitą śmietaną, masą czekoladową i wiśniami. Całość wprowadzi was w stan tortowej śpiączki. To efektowny deser na specjalne okazje!



Składniki:

Biszkopt:

185 g masła plus dodatkowo do smarowania

150 g czekolady 70% zawartości kakao (dobrej jakości)

125 ml mleka 2%

175 g mąki ze środkiem spulchniającym

225 g cukru (golden)

150 g brązowego cukru

1 łyżka kakao

3 duże jajka z wolnej hodowli

75 g maślanki



Dodatki:

700 ml kremówki

25 ml kirszu

1 łyżka płynnego miodu

100 g czekolady 70% zawartości kakao (dobrej jakości) plus trochę do ozdoby

1 laska wanilii

50 gramów cukru pudru

75 gramów orzechów laskowych

370 g frużeliny wiśniowej

1 opakowanie strzelających cukierków



Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 150 stopni.

Tortownicę z wyjmowanym dnem o średnicy 20 cm posmaruj tłuszczem i wyłóż pergaminem.

Czekoladę połam i wrzuć do średniego rondla, dodaj masło, mleko i szczyptę soli morskiej. Podgrzewaj na niewielkim ogniu, aż wszystko się połączy, następnie odstaw do przestudzenia.

W dużej misce wymieszaj mąkę, oba rodzaje cukru i kakao. Dodaj pojedynczo jajka i ubijaj.

Do rozpuszczonej czekolady dodaj śmietankę i ubijaj, następnie wlej i wymieszaj masę z jajkami. Całość przelej do przygotowanej tortownicy, wierzch wyrównaj szpatułką. Piecz przez 1 godzinę i 10 minut, aż się w pełni upiecze. Sprawdzaj patyczkiem, wbijając go w środek. Czysty oznacza, że ciasto jest upieczone. Zostaw w formie na 5 minut, następnie przełóż na metalową kratkę do całkowitego wystygnięcia.

W tym czasie przygotuj masę czekoladową. 200 ml kremówki, kirsz i miód wlej do rondla i podgrzewaj do zagotowania na średnim ogniu. Czekoladę połam do żaroodpornej miski, zalej ją podgrzaną kremówką z dodatkami i ubijaj, aż masa będzie gładka i błyszcząca.

Pozostałą kremówkę przelej do miski. Przekrój laskę wanilii wzdłuż, wybierz ziarenka i wrzuć je do kremówki. Dodaj przesiany cukier puder i ubijaj, aż śmietana osiągnie zwartą, ale miękką konsystencję. Wstaw do lodówki. Podpiecz orzechy na patelni na średnim ogniu, aż się zrumienią, następnie lekko je utłucz w moździerzu.

Biszkopt przekrój poziomo na trzy krążki. Dolny krążek posmaruj kilkoma łyżkami frużeliny. Rozłóż połowę masy czekoladowej i 1/3 bitej śmietany. Nałóż jeszcze kilka łyżek frużeliny, posyp odrobiną strzelających cukierków i 1/3 rozdrobnionych orzechów laskowych. Powtórz wszystko z drugim krążkiem. Trzeci krążek ułóż na wierzchu, wyciśnij z rękawa lub nałóż łyżką resztę bitej śmietany. Posyp resztą orzechów, skrop zalewą z frużeliny, ułóż ścinki i kawałki czekolady. Tort można podawać z zimnymi, bardzo dojrzałymi, świeżymi czereśniami – jeśli jest na nie sezon.



Przepis pochodzi z książki „Jamie’s Comfort Food” ©



powrót

Podobne przepisy

Biszkopciki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Racuchy z kozim serem i konfiturą wiśniową
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Szarlotka
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Profiterolki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

indyzaurus

postów: 2

07.12.2015 10:49

CYTUJ

torcik wygląda bardzo przyzwoicie

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.