Delia  Smith

Włoskie kluski gnocchi


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Włoskie kluski gnocchi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

30 dag ziemniaków

10 dag zwykłej mąki

jajko

sól i pieprz

masło

czosnek

listki szałwii

parmezan

 

 

Przygotowanie:


Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i miksujemy na pure. Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto. Aby mieszankę rozrzedzić, dodajemy pół roztrzepanego jajka. W razie potrzeby można dodać jeszcze trochę. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy masę, aż wszystkie składniki się połączą, a ciasto będzie gładkie. Przenosimy je na stolnicę i dzielimy na 4 porcje. Podsypujemy mąką, oprószamy dłonie i formujemy wałek o średnicy centymetra. Wałek kroimy pod kątem, na dwu i pół centymetrowe kawałki, które wstawiamy do lodówki, by się schłodziły – gotujemy kiedy będą najzimniejsze. Kluski gnocchi mają charakterystyczny wzór, który łatwiej zrobić widelcem, gdy są mocno schłodzone. Kluski wrzucamy na gotującą wodę. Opadną na dno, a po trzech minutach gotowania – wypłyną na wierzch. Odławiamy je i podajemy polane masłem, w którym udusiliśmy rozgnieciony ząbek czosnku i kilka listków szałwii, oraz posypane parmezanem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.