Delia  Smith

Wieprzowina hung shao


Przepis z programu Delia na zimę (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Wieprzowina hung shao
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ kg chudego boczku ze skórą

4 łyżki stołowe sosu sojowego

1 łyżka stołowa wody

5 cm kawałek cynamonu

1 łyżka deserowa świeżego imbiru

1 gwiazdka anyżu

szczypta soli

1 łyżeczka cukru

3 łyżki stołowe wytrawnej sherry

 

 

Przygotowanie:


Mięso kroimy w dwucentymetrową kostkę i układamy w średnim garnku skórą w dół. Wlewamy sos sojowy i wodę, wrzucamy rozkruszony cynamon, pokrojony w drobniutką kostkę imbir, anyż i lekko solimy. Doprowadzamy potrawę do wrzenia, przykrywamy, zmniejszamy ogień do minimum i powolutku gotujemy 45 minut. Po tym czasie obracamy kawałki mięsa, aby nasiąkły sokami ze wszystkich stron, dodajemy cukier oraz sherry i gotujemy następne 45 minut, obracając mięso w połowie.

powrót

Podobne przepisy

Meksykańska sałatka ze smażonym kurczakiem
Przepis z programu Domowy kucharz 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Kapłon smażony na słodko
Przepis z programu Jadało się. Kuchnia Jana i Marysieńki
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kurczak w sosie barbecue z papają
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
Wieprzowina w mleku
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kurczak z chili, sezamem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 64)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kurczaka
Duszona jagnięcina z groszkiem
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.