Delia  Smith

Warzywny stir-fry


Przepis z programu Delia na zimę (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Warzywny stir-fry
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki stołowe oleju arachidowego

1 ząbek czosnku

2 cm kawałek świeżego imbiru

10 dag brokułów

10 dag włoskiej kapusty

1 duży por

2 dymki

1 łyżka stołowa sosu sojowego

2 łyżki stołowe wytrawnej sherry

2 łyżki stołowe wody

 

 

Przygotowanie:


W woku mocno rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojony w małe paseczki czosnek i imbir, smażymy 30 sekund mieszając, po czym dodajemy pokrojone wraz z łodyżkami w cienkie plasterki brokuły, drobno poszatkowaną kapustę, oraz pora, którego wcześniej dzielimy na liście, płuczemy i kroimy na ukośne kawałki. Wszystko razem smażymy przez minutę. Dodajemy dymki, których białe części kroimy w plasterki, zielone – w paseczki. W dzbanku mieszamy sos sojowy, sherry oraz wodę.
Gdy warzywa się trochę podsmażą i zaczną kurczyć, wlewamy płyny do woka. Niech sos chwilę się pogotuje i odparuje. Próbujemy, czy warzywa są takie, jakie lubimy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą czy innymi przyprawami.
Podajemy z wieprzowiną i ryżem.

powrót

Podobne przepisy

Kurczak pieczony po włosku
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Cevapi z carpaccio z arbuza i serem feta
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Saltimbocca
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Plejskavica
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.