Jose Andres

Truskawki z madryckim winem, ziołami i skórką pomarańczową


Przepis z programu Jose Andres prosto z Hiszpanii
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Truskawki z madryckim winem, ziołami i skórką pomarańczową
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

niecałe pół litra aromatycznego czerwonego wina

najlepiej tempranillo z okolic Madrytu

4 łyżki cukru

1 liść laurowy

skórka z jednej cytryny

skórka z jednej pomarańczy

1 laska cynamonu

świeżo mielony czarny pieprz

pół litra świeżych truskawek przekrojonych na pół

bez szypułek

kilka liści świeżej mięty

(ewentualnie) świeże jadalne kwiaty

 

 

Przygotowanie:


W średniej wielkości rondlu łączymy wino, cukier, liść laurowy, skórkę cytrynową i pomarańczową, cynamon i odrobinę świeżo zmielonego pieprzu. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i redukujemy mieszaninę o ⅔, co potrwa ok. 20 minut. Syrop powinien mieć konsystencję miodu i przywierać do łyżki. Przecedzamy go przez gęste sito, by się pozbyć cząstek stałych. Truskawki przekładamy do miski i polewamy syropem. Dekorujemy listkami mięty i jadalnymi kwiatami, jeśli ktoś ma ochotę.

powrót

Podobne przepisy

Panna cotta
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania dietetyczne
Owoce pod sabayon
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Creme brulee herbaciany
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Brzoskwinie pieczone w winie marsala
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Czekoladowy pudding chlebowo-maślany
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.