Jose Andres

Truskawki z madryckim winem, ziołami i skórką pomarańczową


Przepis z programu Jose Andres prosto z Hiszpanii
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Truskawki z madryckim winem, ziołami i skórką pomarańczową
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

niecałe pół litra aromatycznego czerwonego wina

najlepiej tempranillo z okolic Madrytu

4 łyżki cukru

1 liść laurowy

skórka z jednej cytryny

skórka z jednej pomarańczy

1 laska cynamonu

świeżo mielony czarny pieprz

pół litra świeżych truskawek przekrojonych na pół

bez szypułek

kilka liści świeżej mięty

(ewentualnie) świeże jadalne kwiaty

 

 

Przygotowanie:


W średniej wielkości rondlu łączymy wino, cukier, liść laurowy, skórkę cytrynową i pomarańczową, cynamon i odrobinę świeżo zmielonego pieprzu. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i redukujemy mieszaninę o ⅔, co potrwa ok. 20 minut. Syrop powinien mieć konsystencję miodu i przywierać do łyżki. Przecedzamy go przez gęste sito, by się pozbyć cząstek stałych. Truskawki przekładamy do miski i polewamy syropem. Dekorujemy listkami mięty i jadalnymi kwiatami, jeśli ktoś ma ochotę.

powrót

Podobne przepisy

Jądra z czekolady i orzechów laskowych
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Naleśniki z sosem pomarańczowym z Cointreau
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Truskawkowe tiramisu
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Morele w sosie z kardamonem
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.