James  Martin

Terrine z wieprzowiny


Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.5)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Terrine z wieprzowiny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

ok. 1 kg białej kiełbasy

1 łyżka natki pietruszki

1 łyżka świeżej szałwii

250g boczku pokrojonego w cienkie plastry

3-4 łyżki obranych orzechów pistacjowych

3 zblanszowane pory

6 zblanszowanych szparagów

 

 

Przygotowanie:


Kiełbasę wyjmujemy ze skórki i wkładamy mięso do miski. Dodajemy posiekaną natkę i szałwię. Dokładnie mieszamy. Pory kroimy wzdłuż na pół. Prostokątną foremkę (keksową) wykładamy plastrami boczku w taki sposób, żeby ok. 5-centymetrowe kawałki wystawały z naczynia po obu stronach. Mięso układamy warstwami (każdą warstwę lekko dociskając) na przemian z orzechami, porami i szparagami. Zaczynamy od mięsa, potem orzechy, znów mięso, pory, mięso itd. aż wypełnimy foremkę po brzegi. Kończymy na warstwie mięsnej. Mocno dociskamy, żeby nie było pęcherzyków powietrza (inaczej plastry terrine będą dziurawe). Przykrywamy wystającymi kawałkami boczku i znów dociskamy. Foremkę wkładamy do większej formy wypełnionej gorącą wodą i wstawiamy do rozgrzanego (180 st. C) piekarnika na 60 do 70 minut. Po upieczeniu terrine wyjmujemy z foremki. Podajemy pokrojoną w plastry.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.