James  Martin

Terrine z owocami


Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.9)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Terrine z owocami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6-8 listków żelatyny

250-300g cukru

1/2 l wody

olej do smarowania foremki

1 mango

ok. 250g truskawek

ok. 250g malin

ok. 250g jagód lub borówek amerykańskich

świeża bazylia

 

 

Przygotowanie:


W rondelku rozpuszczamy cukier w wodzie. Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Kiedy zrobi się gumowata, dodajemy ją do wody z cukrem i wyłączamy palnik. Dokładnie mieszamy i odstawiamy żelatynowy syrop, żeby trochę ostygł. Owoce kroimy w plasterki. Podłużną foremkę (keksową) smarujemy olejem i wykładamy folią spożywczą tak, aby brzegi folii z niej wystawały. Na dno foremki wlewamy cienką warstwę żelatynowego syropu i układamy plasterki truskawek, na to znów wlewamy warstwę syropu. Kolejne warstwy innych owoców zalewane syropem przekładamy (co 2-3 warstwy) listkami bazylii zanurzonymi w żelatynie. Możemy zakończyć warstwą bazylii.
Foremkę wstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby galaretka stężała.

powrót

Podobne przepisy

(odc.03)deser z bananów i burbona
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mix grillowanych owoców
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Marcepanowe kartofelki
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pudding
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.