Curtis Stone

Terrine z kurczaka i grzybów z galaretką z chenin blanc


Przepis z programu Surfing po menu 4 (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia nowozelandzka (maoryska)

Terrine z kurczaka i grzybów z galaretką z chenin blanc
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

10 udek z kurczaków karmionych kukurydzą

6 kurzych wątróbek

grzyby: enoki

boczniaki

shitake

4 liście boćwinki

600 ml chenin blanc

2 ząbki czosnku

1-2 szalotki

4 liście laurowe

świeży tymianek

kilka plasterków szynki parmeńskiej

4 arkusze żelatyny

350ml oliwy z oliwek

pomidory koktajlowe

bazylia

trybula

pietruszka

 

 

Przygotowanie:


Zalej pomidory oliwą z oliwek, dodaj 2 liście laurowe i podgrzej żeby pomidory trochę zmiękły. Zblanszuj liście boćwinki w osolonej wodzie, następnie zanurz w lodowatej wodzie i zachowaj. Wysmaruj formę oliwą z oliwek, na dnie połóż warstwę szynki i zblanszowane liście botwinki tak, aby końce wystawały poza naczynie. Pokrój udka, dopraw do smaku solą i pieprzem i obsmaż na złotobrązowo. Na tej samej patelni obsmaż wątróbki, dodaj skórkę z limonki i tymianek i odstaw, żeby się zamarynowały. Podduś lekko grzyby (do miękkości) i odstaw na bok. Podsmaż czosnek, szalotkę, dodaj wino, liść laurowy i zredukuj o 1/3 objętości. Odcedź płyn i zachowaj go. Namocz płaty żelatyny w zimnej wodzie, następnie odciśnij z nich wodę i dodaj je do gorącego winnego sosu. Ułóż warstwami kurczaka, grzyby i boćwinkę, doprawiaj do smaku każdą warstwę. Powtarzaj tę czynność dopóki nie otrzymasz 3 warstw. Na środku ułóż wątróbki. Całość polej po wierzchu galaretką, owiń prosciutto i przykryj pokrywką lub folią aluminiową. Piecz w rozgrzanym do 165°C piekarniku, w kąpieli wodnej przez 1 godzinę i 25 minut. Kiedy danie się już upiecze, obciąż je i włóż na noc do lodówki.
Lekko podgrzej naczynie, odwróć do góry dnem i wyjmij terrine. Podawaj grube plastry z pomidorami, sałatą, grzankami i dobrej jakości octem balsamicznym.

powrót

Podobne przepisy

Kurczak po marokańsku
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Kluski z kurczakiem, jarzynami i orzeszkami ziemnymi
Przepis z programu Nancy Lam Orzechowe noce (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska
Wieże z tortilli
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Kaczka w pomarańczach
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie, Dania z kaczki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mielone kotlety z sarny z chlebowo-grzybowym sosem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Jagnięcina po patagońsku
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.