Delia  Smith

Terrina z kaczki


Przepis z programu Delia na zimę (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Terrina z kaczki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 i ½ kg ćwiartek kaczki

1 łyżka stołowa świeżego tymianku

2 ząbki czosnku

½ łyżeczki mace (przyprawy uzyskiwanej z otoczki gałki muszkatołowej)

15 ziarenek pieprzu

15 nasion jałowca

250 ml białego

wytrawnego wina.

 

 

Przygotowanie:


Kawałki kaczki nakłuwamy widelcem, by wytopić tłuszcz, przyprawiamy solą i pieprzem, układamy na drucianym ruszcie i wstawiamy na godzinę do piekarnika, rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza.
Po upieczeniu przekładamy je do naczynia żaroodpornego lub dużego garnka, dodajemy posiekany tymianek, grubo pokrojony czosnek, mace, oraz utłuczone w moździerzu pieprz i jałowiec. Wlewamy wino, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 2 godziny. Po tym czasie obieramy kaczkę z mięsa, rozdrabniamy je na małe kawałeczki, które ugniatamy w naczyniu, polewamy sosem z gotowania, ozdabiamy liśćmi laurowymi oraz jagodami jałowca, przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki.

powrót

Podobne przepisy

Gyutataki
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Kokosowe curry ze sri lanki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia lankijska
Jagnięcina z grilla w musztardzie i chili
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska
(odc.10)pieczeń cielęca
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kurczak w sosie barbecue z papają
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.