Bill Granger

Tagliatelle z zielonym groszkiem i cytryną


Przepis z programu Wakacje Billa (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski

Tagliatelle z zielonym groszkiem i cytryną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 ½ łyżki oliwy

1 ½ łyżki masła

2 roztarte ząbki czosnku

185 ml białego wytrawnego wina

1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

125 ml śmietany

sól morska

świeżo zmielony pieprz

400 g makaronu typu „wstążki”

300 g świeżo wyłuskanego zielonego groszku

 

 

Przygotowanie:


Na dużej patelni rozgrzać na średnim ogniu oliwę i masło. Dodać czosnek, smażyć, mieszając, przez minutę. Wlać wino, odparować połowę płynu. Dodać skórkę otartą z cytryny, trzymać na ogniu kolejne 3 minuty. Przyprawić solą i pieprzem. W czasie przygotowywania sosu ugotować makaron w dużej ilości osolonego wrzątku. Minutę przed końcem gotowania dorzucić do makaronu zielony groszek. Odcedzić makaron z groszkiem, wyłożyć na patelnię i wymieszać z sosem. Podawać natychmiast, posypany tartym parmezanem.

powrót

Podobne przepisy

Gnocchi z kiełbaskami i sałatką na ciepło
Jamie  Oliver
Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 39)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Spaghetti carbonara
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pikantny makaron gryczany z shiitake i wędzonym tofu
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 64)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Pampuchy poznańskie z mięsem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Penne z sosem grzybowym
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 39)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.