
Sos pomidorowy z rukolą
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Składniki:
bouquet garni z gałązki rozmarynu i tymianku oraz liścia laurowego
500 g gęstego przecierowego sosu z kawałkami pomidorów
2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
łyżeczka cukru
250 g makaronu spaghetti
1 opakowanie rukoli (100 g)
parmezan do starcia i posypania
Przygotowanie:
Do rondla włożyć bouquet garni i zalać sosem pomidorowym i oliwą. Dodać zgniecione ząbki czosnku, sól, pieprz i cukier. Gotować sos ok. 30 min, mieszając od czasu do czasu. Zagotować
5 litrów wody, wsypać do niej 2 łyżki soli i włożyć makaron. Liście rukoli umyć, osuszyć i podrzeć
na mniejsze kawałki. Zetrzeć parmezan. Ugotowany makaron przełożyć do dużej misy, polać sosem pomidorowym i posypać odpowiednią ilością rukoli. Wymieszać i posypać parmezanem.
Podobne przepisy


Przepis z programu Para w kuchni (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska


Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
skomentuj przepis