Sophie Grigson

Sos pomidorowy z rukolą


Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Sos pomidorowy z rukolą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

bouquet garni z gałązki rozmarynu i tymianku oraz liścia laurowego

500 g gęstego przecierowego sosu z kawałkami pomidorów

2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

łyżeczka cukru

250 g makaronu spaghetti

1 opakowanie rukoli (100 g)

parmezan do starcia i posypania

 

 

Przygotowanie:


Do rondla włożyć bouquet garni i zalać sosem pomidorowym i oliwą. Dodać zgniecione ząbki czosnku, sól, pieprz i cukier. Gotować sos ok. 30 min, mieszając od czasu do czasu. Zagotować
5 litrów wody, wsypać do niej 2 łyżki soli i włożyć makaron. Liście rukoli umyć, osuszyć i podrzeć
na mniejsze kawałki. Zetrzeć parmezan. Ugotowany makaron przełożyć do dużej misy, polać sosem pomidorowym i posypać odpowiednią ilością rukoli. Wymieszać i posypać parmezanem.

powrót

Podobne przepisy

Bagna cauda - gorący sos z czosnkiem i anchois
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Podstawowy beszamel
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Sos maślany beurre blanc
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pesto pietruszkowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sos daktylowo-pomarańczowy
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Majonez z pieczonym bakłażanem i czosnkiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.