Sophie Grigson

Smażony makaron z chińskim szczypiorkiem


Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Smażony makaron z chińskim szczypiorkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 łyżki oleju roślinnego

1 łyżka oleju sezamowego

2 łyżki drobno posiekanego imbiru

pęczek chińskiego szczypiorku

100 g kukurydzy z puszki

2 pomidory

1 opakowanie makaronu mie

4 łyżki sosu ostrygowego

1 łyżka sosu sojowego

 

 

Przygotowanie:


Pomidory sparzyć, obrać, pozbawić pestek i pokroić w drobną kostkę. Przygotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po odlaniu zmieszać z odrobiną oleju, żeby makaron się nie kleił.
Rozgrzać wok i wlać do niego olej roślinny oraz olej sezamowy. Do gorącego oleju włożyć posiekany imbir. Podsmażyć i dodać kukurydzę, pokrojony na centymetrowe kawałki chiński szczypiorek oraz pokrojone pomidory. Podgrzać, nie smażąc pomidora i dodać przygotowany makaron. Dolać sos ostrygowy oraz sojowy. Starannie wymieszać wszystkie składniki.

powrót

Podobne przepisy

Kluski z bryndzy z sosem warzywnym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Lasagne z pieczonymi warzywami
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kluska miedzianogórska
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Pasta vongole
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Puttanesca
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Spaghetti marinara
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.