Sophie Grigson

Smażony makaron z chińskim szczypiorkiem


Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Smażony makaron z chińskim szczypiorkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 łyżki oleju roślinnego

1 łyżka oleju sezamowego

2 łyżki drobno posiekanego imbiru

pęczek chińskiego szczypiorku

100 g kukurydzy z puszki

2 pomidory

1 opakowanie makaronu mie

4 łyżki sosu ostrygowego

1 łyżka sosu sojowego

 

 

Przygotowanie:


Pomidory sparzyć, obrać, pozbawić pestek i pokroić w drobną kostkę. Przygotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po odlaniu zmieszać z odrobiną oleju, żeby makaron się nie kleił.
Rozgrzać wok i wlać do niego olej roślinny oraz olej sezamowy. Do gorącego oleju włożyć posiekany imbir. Podsmażyć i dodać kukurydzę, pokrojony na centymetrowe kawałki chiński szczypiorek oraz pokrojone pomidory. Podgrzać, nie smażąc pomidora i dodać przygotowany makaron. Dolać sos ostrygowy oraz sojowy. Starannie wymieszać wszystkie składniki.

powrót

Podobne przepisy

Makaron z rakami a la Ćwierczakiewiczowa
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Karczochy z makaronem penne
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU na Sycylii (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.