Tobie  Puttock

Smażony lucjan z sałatką z kopru włoskiego


Przepis z programu Tobie i Matt (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Smażony lucjan z sałatką z kopru włoskiego
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 200-gramowe filety z lucjana

mąka do oprószenia

sól morska i świeżo mielony czarny pieprz

1 łyżka oliwy

1 cytryna przekrojona na pół

garstka kaparów

½ dużej głowy kopru włoskiego

obranej z twardych zewnętrznych łupin

1 łyżka posiekanych liści kopru włoskiego lub ogrodowego

garstka umytej natki pietruszki

najlepszej jakości oliwa do doprawienia

 

 

Przygotowanie:


Przypraw rybne filety pieprzem i oprósz mąką. Rozgrzej łyżkę oliwy na patelni (najlepiej z nie przywierającą powierzchnią). Wsyp na gorącą oliwę szczyptę mąki – jeśli zacznie skwierczeć, włóż rybę skórą do dołu. Włóż na patelnię połówki cytryny, płaską częścią w dół. Po ok. 2 minutach filety powinny mieć dobrze przysmażoną skórkę. Odwróć je

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.