Jose Andres

Smażone kostki z tuńczyka w sezamie z konserwową papryką piquillo


Przepis z programu Jose Andres prosto z Hiszpanii
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Smażone kostki z tuńczyka w sezamie z konserwową papryką piquillo
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

słoik (225 ml) piquillo (ok. 12 sztuk)

5 łyżek hiszpańskiej oliwy z pierwszego tłoczenia

4 170-gramowe kawałki toro (mięso tuńczyka najwyższej jakości)

łyżeczka soli

2 filiżanki ziaren sezamu

(ewentualnie) kilka listków trybuli

 

 

Przygotowanie:


Do malaksera wrzucamy połowę piquillo, wlewamy 120 ml zalewy i miksujemy. Przelewamy tak powstały przecier do miski, łączymy z trzema łyżkami oliwy i solimy do smaku. Kawałki ryby również solimy z obu stron. Wsypujemy sezam na talerz i panierujemy w nim porcje tuńczyka. Na średniej wielkości patelni rozgrzewamy na średnim ogniu pozostałe dwie łyżki oliwy, aż zacznie dymić. Smażymy rybę po 2 minuty z każdej strony, aż sezam się zrumieni. Przekładamy kawałki tuńczyka na talerz i trzymamy w cieple. Resztę papryk obsmażamy z obu stron po 2 minuty. Przed podaniem dzielimy przyrumienione piquillo między 4 talerze. Przekrawamy kawałki tuńczyka na 3 cząstki, które układamy na paprykach. Polewamy paprykowym sosem i dekorujemy trybulą, według uznania.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.