Anna Olson

Smażone banany z sosem z kasztanów jadalnych


Przepis z programu Na słodko Alkohole (odc.34)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Smażone banany z sosem z kasztanów jadalnych
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 banany

4 łyżki stołowe rumu

1 szklanka oleju

1 szklanka (110g) plus 2 łyżki stołowe mąki (do obsypania bananów)

½ łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

1 jajo

1 szklanka zimnej wody

cukier puder do posypania

 

 

Przygotowanie:


Pokroić banany w grube, ukośne plasterki. Polać rumem, wymieszać i odstawić na bok. W rondlu rozgrzać olej do 175 stopni. Wymieszać szklankę mąki z proszkiem do pieczenia i solą. Dolać jajko i wodę, wymieszać na gładką masę. Posypać krążki bananów resztą mąki, zanurzać w cieście. Wrzucać do oleju i smażyć po 2 minuty po każdej stronie. Wyjąć i osuszyć na papierowych ręcznikach kuchennych. Przygotować sos: rozetrzeć purée z kasztanów, żeby zmiękło. Dolać rum, wymieszać. Dodać śmietanę i wymieszać. Schłodzić. Ułożyć usmażone banany na talerzu lub w miseczce, podawać z kremem. Usmażone banany można też nakładać do papierowych rożków.

powrót

Podobne przepisy

Baklava z patelni z syropem różanym
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Truskawki z kremem z mascarpone
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.32)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Galaretka hibiskusowa
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 40)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Lody truskawkowe
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.