Sophie Grigson

Seler naciowy w słodko-kwaśnym sosie


Przepis z programu Gotuj zieleninę z Sophie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Seler naciowy w słodko-kwaśnym sosie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łodygi selera naciowego

olej do smażenia

1 cebula

drobno posiekana

1 puszka krojonych pomidorów

3 łyżki octu winnego

2 łyżki cukru

3 goździki

½ owocu anyżu gwiazdkowatego

1 kawałek kory cynamonowej

sól

świeżo mielony pieprz

mała garść posiekanych czarnych oliwek bez pestek

garść posiekanej natki

 

 

Przygotowanie:


Pokrój łodygi selera w cienkie plasterki. Rozgrzej olej na patelni i smaż pokrojone łodygi prze 5 – 10 minut, aż zbrązowieją i zrobią się chrupiące. Zdejmij seler z patelni na talerz i podsmaż na tym samym oleju cebulę, aż się zezłoci. Dodaj pomidory, ocet winny i cukier. Wymieszaj, smaż przez minutę, a następnie dodaj przyprawy. Włóż seler z powrotem na patelnię i gotuj sos przez 10 minut, aż zgęstnieje. Na koniec dodaj posiekane oliwki i natkę pietruszki – i wymieszaj. Sos najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej albo lekko podgrzany – nie gorący.

powrót

Podobne przepisy

Croque monsieur
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Babeczki z ciasta francuskiego z jajkiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! wielkanoc
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Jajka faszerowane
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Wiatraczki z ciasta francuskiego
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Papryka faszerowana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.