Schab z fenkułem

Przepis z programu Romans z podniebieniem (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Schab z fenkułem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

120 dag schabu środkowego

2 łyżki stołowe miodu

¼ szklanki posiekanych listków świeżego rozmarynu

1 łyżka stołowa nasion kopru

½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

½ łyżeczki skórki świeżo otartej z połowy cytryny

5 dużych ząbków czosnku

1 ½ łyżki stołowej miodu

¾ szklanki wytrawnego białego wina

 

 

Przygotowanie:


Mięso opłukać i osuszyć. Odkroić nadmiar tłuszczu. Posmarować 2 łyżkami miodu. Zioła, przyprawy, skórkę otartą z cytryny, czosnek oraz 1 ½ łyżki miodu zmiksować na pastę. Ostrym czubkiem noża naciąć w kilkunastu miejscach na głębokość 1 cm. Natrzeć mięso pastą tak, aby dostała do nacięć. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny (najlepiej na noc). Piekarnik rozgrzać do 200°C. Mięso przełożyć do płytkiej, posmarowanej olejem brytfanny i piec przez 40 minut (przy sprawdzeniu specjalnym termometrem temperatura mięsa powinna wynosić 70°C. Wyjąć z piekarnika. Przykryć folią i odstawić na 10 minut. Przez ten czas zdeglasować brytfannę białym winem. Ustawić na palniku kuchenki, zeskrobać z dna przywarte kawałki mięsa. Sos przecedzić przez dwukrotnie złożoną gazę lub filtr do kawy. Tuż przed podaniem, w razie potrzeby, podgrzać mięso przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C. Pokroić na plastry grubości 2 cm i przełożyć na półmisek. Polać podgrzanym sosem i natychmiast podawać.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.