Delia  Smith

Saltimbocca, czyli „niebo w gębie”


Przepis z programu Delia na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Saltimbocca, czyli „niebo w gębie”
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 centymetrowe plastry polędwicy wieprzowej na osobę

plasterki szynki parmeńskiej

liście szałwii

90 ml słodkiego wina Marsala

 

 

Przygotowanie:


Mięso rozklepujemy pięścią. Na wierzchu każdego kawałka kładziemy plaster szynki i listek szałwii. Spinamy wykałaczką. Na patelni rozgrzewamy niecałą łyżkę oliwy z oliwek. Gdy zacznie dymić – kładziemy plasterki mięsa szałwią do dołu i smażymy 2 minuty, poczym obracamy i smażymy kolejne dwie. Wlewamy na patelnię wino i odparowujemy je, aż zostaną 2 łyżki gęstego jak syrop sosu, którym polewamy potrawę.

powrót

Podobne przepisy

Wołowina w piwie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Żeberka wołowe pieczone w kawie i kakao
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Żeberka
Tiroler Grostl
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Kulki drobiowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.