Delia  Smith

Saltimbocca, czyli „niebo w gębie”


Przepis z programu Delia na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Saltimbocca, czyli „niebo w gębie”
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 centymetrowe plastry polędwicy wieprzowej na osobę

plasterki szynki parmeńskiej

liście szałwii

90 ml słodkiego wina Marsala

 

 

Przygotowanie:


Mięso rozklepujemy pięścią. Na wierzchu każdego kawałka kładziemy plaster szynki i listek szałwii. Spinamy wykałaczką. Na patelni rozgrzewamy niecałą łyżkę oliwy z oliwek. Gdy zacznie dymić – kładziemy plasterki mięsa szałwią do dołu i smażymy 2 minuty, poczym obracamy i smażymy kolejne dwie. Wlewamy na patelnię wino i odparowujemy je, aż zostaną 2 łyżki gęstego jak syrop sosu, którym polewamy potrawę.

powrót

Podobne przepisy

Parówki z indyka w cieście francuskim
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Dhansak z baraniny
Przepis z programu Floyd w Indiach Mumbai (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Kurczak z chili, sezamem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 64)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kurczaka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.