Delia  Smith

Saltimbocca, czyli „niebo w gębie”


Przepis z programu Delia na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Saltimbocca, czyli „niebo w gębie”
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 centymetrowe plastry polędwicy wieprzowej na osobę

plasterki szynki parmeńskiej

liście szałwii

90 ml słodkiego wina Marsala

 

 

Przygotowanie:


Mięso rozklepujemy pięścią. Na wierzchu każdego kawałka kładziemy plaster szynki i listek szałwii. Spinamy wykałaczką. Na patelni rozgrzewamy niecałą łyżkę oliwy z oliwek. Gdy zacznie dymić – kładziemy plasterki mięsa szałwią do dołu i smażymy 2 minuty, poczym obracamy i smażymy kolejne dwie. Wlewamy na patelnię wino i odparowujemy je, aż zostaną 2 łyżki gęstego jak syrop sosu, którym polewamy potrawę.

powrót

Podobne przepisy

Cielęcina po mediolańsku
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kurczak faszerowany czosnkiem
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Sałatka z wątróbką i malinowym dressingiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pieczeń po bawarsku z plackami ziemniaczanymi
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia niemiecka
Fasolka po bretońsku a la Łapa
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.